Makale Koleksiyonu

Bu koleksiyon için kalıcı URI

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 5 / 5
  • Öğe
    Evaluation of Genotoxic and Cytotoxic Effects of Natamycin in Mice Bone Marrow Cells
    (Zoological Soc Pakistan, 2013) Rasgele, Pınar Göç; Kaymak, Fisun
    Natamycin, food preservative, is widely used in food industry against yeast and fungi. The potential genotoxicity of a commercial formulation of natamycin (Delvocid, containing 50% natamycin as the active ingredient) in mice bone marrow cells Was investigated in vivo by chromosome aberrations (CA) and micronucleus assays (MA). Animals were intraperitoneally treated with 200, 400 and 800 mg/kg of natamycin for 6, 12 and 24 h in CA assay, for 24, 48 and 72 hours in MN assay. In the present study, natamycin did not increase chromosome aberrations. It significantly induced frequency of micronucleus at all concentrations for both 24 and 48 h in female mice, at the two highest (400 and 800 mg/kg) concentrations for both 24 and 48 h in male mice when compared with negative control. Mice bone marrow erythrocytes exposed to all concentrations of natamycin showed significant. decreases in mitotic index for all treatment periods. In addition, natamycin reduced polychromatic erytrocyte/normochromatic erytrocyte ratio at all concentrations for 48h and at the highest (800 mg/kg) concentration for 24 and 72h in female mice; at all concentrations for 24 and 48h in male mice. The results of the present study show that a commercial formulation of natamycin was aneugenic and cytotoxic to mice bone marrow in vivo. For this reason it is necessary to be careful when using these chemicals in food as preservatives.
  • Öğe
    INDUCTION OF MICRONUCLEI IN MICE BONE MARROW CELLS BY COBALT AND COPPER CHLORIDES
    (Polska Akad Nauk, Polish Acad Sciences, Inst Environ Eng Pas, 2013) Rasgele, Pınar Göç; Kekeçoğlu, Meral; Muranlı, Fulya Dilek Gökalp
    The aim of our research was to investigate the genotoxic effects of cobalt chloride and copper chloride in mouse bone marrow cells using the micronucleus (MN) assay. The three different concentrations of cobalt chloride (11.2, 22.5 and 45 mg kg(-1)) and copper chloride (1.17, 2.35 and 4.70 mg kg(-1)) were injected intraperitoneally to mice for 24 and 48 hours. It was observed that both of these heavy metals induced a significant increase in frequency of micronucleated polychromatic erythrocytes (MNPCE) at different concentrations in mice for 24 and 48 hours when compared with the control. Furthermore, the significant reduction for the polychromatic erythrocyte/normochromatic erythrocyte (PCE/NCE) ratio which is indicative of bone marrow cytotoxicity was observed in bone marrow cells which were treated with copper chloride at all concentrations for 24 and 48 hours. No reduction of the PCE/NCE ratio was observed both 24 and 48 hours after all the doses of cobalt chloride tested as compared to the negative control. These results lead us to the conclusion that copper chloride may have genotoxic and cytotoxic properties due to induction in the frequency of MN and a reduction in PCE/NCE ratio in bone marrow cells of mice, whereas cobalt chloride induced only genotoxic effect in mice bone marrow.
  • Öğe
    Düzce ilinde bulunan arıcılık işletmelerinde görülen koloni kayıplarının, bal arısı hastalık ve zararlılarının ve mücadele yöntemlerinin araştırılması
    (2013) Kekeçoğlu, Meral; Göç, Pınar Rasgele; Acar, Filiz; Kaya, Salih Tunç
    Bu çalışma Düzce ili ve ilçelerindeki arı yetiştiricilerinin koloni kayıpları, bal arısı hastalık ve zararlılarına yönelik sorunlarının saptanması ve çözüm önerilerinin getirilmesi amacıyla 2012 yılı Nisan-Temmuz ayları arasında yürütülmüştür. Düzce merkez ve 7 ilçesinin 245 köyünde bulunan 412 arıcıyla yüzyüze görüşülerek anket çalışması yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; işletmelerin % 81.20si kışlatma kaybı yaşarken, % 18.80inde kışlatma kaybı görülmemiştir. Kışlatma kayıplarının % 39.80inin ana kaybından, % 23.80inin Varroadan, % 21.90ının açlıktan, % 3.90ının yağmacılıktan ileri geldiği bildirilmiştir. İşletmelerin % 89.80inde Varroa, % 51.60ında Güve, % 18.20sinde Nösema ve % 13.11inde Amerikan yavru çürüklüğü hastalığı mevcuttur. Arıcıların hastalıklara karşı kullandıkları ilaçların seçimini % 47.80inin kendi bilgilerine göre, % 26.30unun veterinere danışarak, % 35.45inin başkalarının tavsiyesine göre, yaptıkları belirlenmiştir. Varroa, Nösema ve Amerikan yavru çürüklüğünün tedavisinde en fazla kullanılan ilaçlar sırasıyla Amitraz (% 65.75), Fumidil-B (% 54.42) and Apimisin (% 43.59)dir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, koloni kayıplarının en önemli sebebi kışlatmadır. Arıcıların bal arılarının kışa hazırlanması, koloni yönetimi, arı hastalık ve zararlılarının teşhis ve tedavisi konusunda eksikliklerinin olduğu saptanmıştır.
  • Öğe
    Türkiye bal arısı (Apis mellifera L.) alttürlerinde genetik çeşitlilik kaybı
    (2018) Kekeçoğlu, Meral; Kambur, Merve
    Son yıllarda yaygın olarak yapılan göçer arıcılık ve ticari ana arı kullanımı nedeniyle Türkiye arı biyoçeşitliliğinde homojenizasyon oluştuğu düşünülmektedir. Bu nedenle bu çalışma kapsamında Türkiye bal arısı biyoçeşitliliğinin korunup korunamadığı araştırılmıştır. Bu amaçla Türkiye"nin 32 ayrı lokasyonundan işçi arı örnekleri toplandı ve sağ ön kanattaki 19 landmarka göre geometrik morfometrik yöntem kullanılarak çalışıldı. Araştırma bulgularına göre her ne kadar yerel ırkların korunduğu lokal alanlar var olsa da önceki çalışmalarda bildirilen biyoçeşitliliğin (Kuzeyde Apis mellifera caucasica, güneydoğuda A. m. meda, güneybatıya doğru A. m. syriaca, Trakya"da A. m. carnica, Anadolu"nun geri kalan tüm kesimlerinde ise A. m. anatoliaca) günümüzde korunamadığı belirlenmiştir. Diskriminant fonksiyon analizi ve UPGMA dendogramı sonuçlarına göre Isparta, Ardahan, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Zonguldak populasyonları birbirlerinden ve diğer tüm populasyonlardan ayrı kümelenmişlerdir. Diğer taraftan Kırklareli ve Iğdır ile İzmir, Van ve Hatay ile Hakkari, Antalya, Muğla, Bilecik, Balıkesir ve Çanakkale ile birlikte bir grup oluşturmuştur. Bu çalışmada meydana gelen gruplanmalar önceki literatür bildirişleriyle uyuşmamaktadır. Farklı bölgelerden farklı ırkları temsil eden örneklerin üst üste çakışması Türkiye arı biyoçeşitliliğinin ticari ana arı kullanım faaliyetlerinden önemli düzeyde etkilendiğini göstermektedir.
  • Öğe
    Effects of food preservative natamycin on liver enzymes and total protein in Mus musculus
    (2013) Rasgele, Pınar Göç; Kaymak, Fisun
    Natamycin is a food preservative of which is used to inhibit yeast and fungi growth on cheese and sausages. In the present study, effects of natamycin on the levels of liver enzymes and total protein were investigated in mice by using serum enzyme activity assay. Natamycin was intraperitoneally injected to female and male mice at 200, 400and 800 mg/kg for 6, 12 and 24 hours. Blood samples were taken for determination of alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase, lactate dehydrogenase, total protein and all of samples were performed by using a spectrophometer. The present results revealed a significant increase in the levels of ALT of female and male mice treated with different concentrations of natamycin when compared with the negative control. Furthermore, natamycin induced a significant decrease in serum LDH and AL P in female and male mice, respectively. In conclusion, natamycin may affect adversely and cause degenerative disorders in liver, and so it may alter levels of enzymes in liver being a vital organ.