Demir Eksikliği Anemisi Olan Okul Öncesi Erkek Çocuklarda D Vitamini ve Çinko Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Amaç: Yapılan bu çalışmada, demir eksikliği anemisi (DEA) olan okul öncesi erkek çocuklarda birçok yaşamsalreaksiyonda rol oynayan D vitamini ve çinko düzeylerinin de etkilenip sağlık sorunlarına yol açabileceği düşünülerekçinko ve D vitamini düzeylerinde değişim olup olmadığının araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 2-6 yaş grubunda olan okul öncesi dönemdeki DEA tanısı alan 30 erkek çocuk (GrupI) ve tamamen sağlıklı 30 erkek çocukta (Grup II) yapıldı. Çalışmada, hemoglobin (Hb), hematokrit (Htc), MCV, RDW,Demir, Demir bağlama, Ferritin, Çinko, D vitamini düzeyleri değerlendirildi.Bulgular: D vitamini, Çinko düzeyleri açısından; Grup I, grup II’ye göre düşüktü (p<0.05). Ayrıca Hb, Htc, MCV,RDW, Demir, Demir Bağlama ve Ferritin düzeyleri de anemik çocukların yer aldığı Grup I’ de daha düşüktü (p<0.05).Yapılan analize göre hemoglobin değeri ile çinko düzeyleri arasında zayıf düzeyde, hemoglobin değeri ile D vitaminiarasında ise orta düzeyde, pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı.Sonuç: D vitamini metabolizmasında, böbrekte yer alan aktif 1-25 (OH) D’yi oluşturan 1-alfa hidroksilaz enzimi demiriçerdiğinden, DEA olanlarda aktif D vitamini sentezinin engelleneceği, ayrıca D vitamini eksikliğinde, inflamatuaryanıtın aktive olacağı, böylece barsaktan kana demir geçişini sağlayan ferroportin proteininin yıkımını hızlandıracağı veneticesinde DEA meydana geleceği düşünülmektedir. Sonuç olarak bu çalışmada, DEA ile birlikte, D vitamini ve çinkodüzeylerinin azaldığı tespit edildi. DEA saptanan okul öncesi çocuklarda, D vitamini ve çinko düzeylerinin belirlenerek,bu çocukların diyetlerine, D vitamini ile birlikte çinko ilave edilmesinin sağlıkları açısından gerekli olduğu düşünüldü.

çinko, okul öncesi çocuklar

Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi