Tıpta Uzmanlık Tezlerinde Yapılan İstatistiksel Hatalar

Küçük Resim Yok

Amaç: Bu çalışmanın amacı tıpta uzmanlık tezlerini yapılan istatistiksel hatalar bakımından değerlendirmek ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin istatistik yeterliliklerini değerlendirmektir. Böylece tıp alanında bilimsel yayın yapan araştırmacıların istatistik konusunda duyarlı ve dikkatli olmasını sağlayarak kaliteli bilimsel yayınların üretilmesine katkıda bulunmaktır. Yöntemler: Çalışmamızda Yüksek Öğretim Kurulu veri tabanı taranarak en az 40 yıllık geçmişe sahip 6 farklı tıp fakültesinin farklı anabilim dallarına ait 321 uzmanlık tezi rastgele seçilmiştir. Seçilen uzmanlık tezleri, Biyoistatistik uzmanı olan beş araştırmacı tarafından “p-değerleriyle ilgili hatalar”, “uygulanan testlerle ilgili hatalar”, “Matematiksel gösterim hataları”, “İstatistiksel sembol hataları”, “Uygun olmayan yorumlama”, “Verilerin özetlenmesindeki hatalar” , “Anlaşılmayan istatistiksel ifadeler” ve “İstatistik terminolojisindeki hatalar” bakımından değerlendirildi. Bulgular: İnceleme 321 tezin tamamında en az 1 tane istatistiksel hata mevcuttu. En sık karşılaşılan hata, %70,1 (n=225) oran ile “verilerin özetlenmesindeki hatalar”, en az karşılaşılan hata ise %14,3 (n=46) oran ile “anlaşılmayan istatistiksel ifadeler” olduğu görüldü. Sonuç: Sonuç olarak, istatistiksel hataları önleme konusunda tıpta uzmanlık öğrencilerinin istatistik okuryazarlığı konusunda gerekli eğitimi almaları, temel istatistik bilgisine sahip olmaları ve istatistiksel değerlendirme konusunda da bir biyoistatistik uzmanından danışmanlık almaları gerekmektedir. Danışmanların ise tez değerlendirme sürecinde istatistik konusunda daha hassas olmaları ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin tezlerinin yürütülmesi sırasında bir biyoistatistik uzmanından danışmanlık almalarını sağlamalıdırlar.

Bezmiâlem Science