Galanin ve egzersizin ratlarda uzaysal hafıza performansına etkisi

Öğrenme, edinilen deneyimlerin kalıcı hale gelmesi ve davranışa yansımasıdır. Bellek ise tüm bu öğrenilenlerin depolanması işlemidir. Öğrenme; beynin birçok bölümünün işbirliği içinde gerçekleştirdiği bir işlem olup, birçok farklı yöntemle edinilebilir. Bellek kayıtları da beynin farklı kısımlarınca depo edilebilir. Bu çalışmanın amacı; egzersizle birlikte verilen eksojen galaninin hafıza ve öğrenme üzerine etkilerinin gösterilmesi olup, hafıza ve öğrenmeyi azaltıcı yönde etki yapan galaninin etkilerinin egzersizle azaltılabilir olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışmamızda 108 adet Wistor Albino cinsi rat kullanıldı. Ratlar 12' şerli 9 gruba ayrıldı ve 5 gruba 6 hafta boyunca düzenli egzersiz yaptırıldı. Grupların yarısına ıntraperitoneal yarısına da ıntracelebroventriküler şekilde galanin ve her grubun kendi kontrol grubuna da salin enjekte edildi. 6. Hafta sonunda morris su tankında 4 gün süreli eğitime alınan ratlara, 5. gün hafıza ve öğrenme testi uygulanarak, kamera ile kayıtları yapıldı. Kayıtlar bilgisayar programına aktarılarak istatistik analizleri yapıldı. Çalışma öncesi ve sonrası ratlardan alınan kanlar santrifüj edilerek eliza testi yapıldı. Kan sonuçları SPSS programında post - hoc testi uygulanarak istatistik analizi yapıldı. Çalışmamızın sonucunda elde ettiğimiz bulgulara göre, düzenli egzersiz yapan ratların kontrol grubuna göre platformu bulma süresinin kısalmış olduğu ve ICV galanin verilen ratlarda platformu bulma süresinin kontrol gruplarına göre artmış olduğu, düzenli egzersizin ratlarda hafıza ve öğrenme potansiyelini artırdığı bunun yanısıra ICV verilen galaninin hafıza ve öğrenme potansiyelini azalttığı gözlendi. IP verilen galaninin ise hafıza ve öğrenme üzerine herhangi bir etkisi tespit edilemedi. Düzenli egzesizin, galaninin hafıza ve öğrenme üzerine olan olumsuz etkisini azaltamadığı, yapılan eliza testi sonucuna göre egzersiz yapan ratlarda kanda galanin seviyesini arttığı belirlendi. Sonuçlarımıza dayanarak, düzenli egzersizin galaninin hafıza ve öğrenme üzerine olan olumsuz etksini azaltamadığını, egzersizin hafıza ve öğrenme üzerine olan olumlu etkisini ise galaninin etkilerini azaltarak ya da bloke ederek gerçekleştirmediğini söyleyebiliriz. Ayrıca çalışmamız sonuçlarından yola çıkarak, alzheimer gibi hafıza ve öğrenme bozukluğu yaşanan hastalıklarda, tedavi yaklaşımlarına destek olunabileceğini düşünmekteyiz.
Learning is a reflection of the experiences and attitudes to become permanent. Memory is the storage of all these learning process. Learning; the brain is a process carried out in cooperation of many departments, with many different methods. Brain records the memory with different moieties. The purpose of this study; supplied with exogenous galanin is to show the effects with exercise on memory and learning, to investigate the effects of galanin on memory and learning with exercise. In our study, 108 Wistar albino rats were used. Rats 12 'evil were divided into 9 groups, 5 Groups of 9 were taken to exercise for 6 weeks. Intraperitoneal and intracerebral ventricular galanin were injected the groups and salin were injected to the control groups. 6 weeks later, all rats received 4 days period training in morris water tank. At the end of the training 5. day rats tested in tank of learning and memory and camera recordings were made. Records statistical analysis was performed by transferring the computer program. Blood taken from rats before and after work was done by centrifuging blood elize and performed statistical analysis of the results. Blood results was performed by applying post - hoc test statistical analysis in SBSS programme. Based on the analysis we get the results of our study, compared to the control group of rats who exercise regularly it has shortened the time to find the platform and the ICV galanin in rats was found to be increased compared to the control group while finding the platform. We can say that regular exercise improves learning and memory in rats and reduce the ICV galanin reduce the learning and memory potential. It not found any effect on memory and learning, while IP given galanin. Regular exercise can't reduce the negative effects of galanin on learning and memory. Elize test has been shown to increase the blood levels of galanin in rats that exercise group. Based on these results, the positive effects of exercise on learning and memory is not depend on the galanin. Based on the results of our study, in living memory disorders and learning disorders such alzheimer, we believe the treatment could be supported.

Fizyoloji, Physiology

Koleksiyon