Sağlık kurumlarında şiddet: Gazete haberleri üzerinde bir araştırma

Şiddet, hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilen toplumsal mekanizmalardan biridir. Sağlık kurumları ise şiddetin en fazla yaşandığı iş sahalarından bir tanesidir. Çünkü sağlık hizmetleri, doğrudan bakımı gerektiren bir hizmet sektörüdür. Sağlık çalışanlarının da öncelikli amacı, hastalara kaliteli bir hizmet sunabilmektir. Bu amacını gerçekleştirmek isteyen sağlık çalışanları; hastalar, hasta yakınları, tedarikçiler ve meslektaşlarıyla iş hayatında sürekli etkileşim halinde bulunmaktadır. Bu sebeple sağlık kurumlarında yaşanan şiddetin tek bir kaynağı bulunmamaktadır. Sağlıkta şiddet, kamusal bir sorun olma bağlamında anlaşılıp açıklanmasında yazılı basının da önemli bir temsil alanı olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle sektörel bir sorun olarak tanımlanan ve hastalar ile sağlık çalışanlarının ilişkisi sonucu ortaya çıkan şiddet haberleri, yazılı basın açısından önemli bir haber nesnesi haline dönüşmektedir. Yapılan çalışmada sağlık çalışanlarına yönelik şiddet haberlerini tespit etmek için Hürriyet, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleri incelenmiştir. Verileri analiz edebilmek için Hürriyet, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinin resmi internet sayfalarında yer alan mevcut arşivlerine yeniden eskiye sıralanarak ulaşılmıştır. Araştırmada Hürriyet, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinin 1 Ocak 2017- 21 Mayıs 2019 tarihleri arasında günlük yayım yapan sağlıkta şiddet konusunu ele alan toplam 501 gazete haberine erişilmiştir. Gazete haberlerinden 143 tanesi ?sağlıkta şiddete yönelik yaşanan? haberleri kapsarken, 358 tanesi „?sağlıkta şiddete yönelik tepkide bulunan?? haberleri kapsamaktadır. Toplanan verileri ise analiz edebilmek için MAXQDA 2018 nitel veri analiz programına yüklenilmiş ve betimsel istatistiki yöntemler sayesinde analizi gerçekleştirilmiştir. MAXQDA 2018 nitel veri analiz programında tematik kodlama yapılarak içerik analizi değerlendirilmiş ve bulgular yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucuna göre ise gazete haberlerinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sıklığı, Türkiye'nin genelini yansıtabilecek çalışmalarda saptananlarla benzerlik gösterebilecek şekilde oldukça yüksektir. Bu nedenle sağlıkta şiddetin önlenebilmesi için; gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, eğitimsel destekler sunulmalı ve konuyla ilgili örgütsel anlamda tüm birimler koordine edilmelidir.
Violence is one of the social mechanisms that can be encountered in every aspect of our lives. On the other hand, health institutions are one of the most occupied areas of violence. Because health care is a service sector that requires direct care. The primary objective of healthcare workers is to provide quality service to patients. Health professionals who want to realize this aim; patients, their relatives, suppliers and colleagues in business life. For this reason, there is no single source of violence in health institutions. It is possible to say that print media is an important field of representation in understanding and explaining violence in health in the context of being a public problem. Violence news, which is defined as a sectoral problem and arises as a result of the relationship between patients and health workers, becomes an important news object for the print media. In this study, Hürriyet, Milliyet and Cumhuriyet newspapers were examined to determine the news of violence against health workers. In order to analyze the data, the existing archives of the Hürriyet, Milliyet and Cumhuriyet newspapers on the official website were re-accessed. In the research, a total of 501 newspapers of Hürriyet, Milliyet and Cumhuriyet newspapers covering daily violence on health published between January 1, 2017 and May 21, 2019 were reached. 143 of the newspaper news items cover ? violence against health ?, while 358„ ?news that react to health violence?. In order to analyze the collected data, it was loaded into the MAXQDA 2018 qualitative data analysis program and analyzed through descriptive statistical methods. In the qualitative data analysis program MAXQDA 2018, content analysis was evaluated and the findings were interpreted by thematic coding. According to the results of the study, prevalence of violence against health workers to newspaper reports, Turkey similar to those found in studies to be able to reflect the general is quite high. Therefore, in order to prevent violence in health; necessary legal arrangements should be made, educational support should be provided and all units in the organizational sense should be coordinated.

Gazetecilik, Journalism, Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management, Gazeteler, Newspapers, Haberler, News, Saldırganlık, Aggressiveness, Sağlık kuruluşları, Health institutions, Yazılı basın, Written press, Şiddet, Violence

Koleksiyon