Diş Laboratuvar Hizmet Alımının Maliyet Karlılık Analizi: Bir ÜniversiteHastanesi Örneği

Çalışmanın amacı, bir Üniversite Hastanesinin genetik tıp laboratuvar hizmetlerinin dış kaynaktan sağlanmasının maliyet karlılığını inceleyerek yönetsel kararlar açısından faydalı bilgiler sunmaktır. Çalışmada Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Hastanesi) genetik tıp laboratuvarının ihale yoluyla dış kaynak kullanımına ait veriler kullanılmıştır. Veriler, retrospektif olarak hastane otomasyon sistemi aracılığıyla elde edilmiştir ve döküman analizi uygulanmıştır. Dış laboratuvara gönderilen tetkiklerden 2017 yılında %52, 2018 yılında %57 ve 2019 yılında %60 kar elde edildiği belirlenmiştir. Ayrıca 2019 yılında, dış laboratuvara gönderilen tetkik miktarı bir önceki yıla göre %20 oranında düşmesine rağmen aynı yıl karlılığın %3 arttığı tespit edilmiştir. Çalışma, Sağlık Uygulama Tebliğine (SUT) göre yüksek puanlı işlemlerin düşük ihale katsayısı ile dış laboratuvara gönderilmesinin karlılığı daha üst seviyelere çıkarabileceğini ortaya koymuştur.

Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi