KLİNİK MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME HİZMETLERİNDE DIŞ KAYNAK KULLANIMININ MALİYET-FAYDA ANALİZİ: DÜZCE ÜNİVERSİTE HASTANESİ ÖRNEĞİ

Çalışmanın amacı, hastaneler Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme hizmet sunumunu yaparken, karlılık açısından bu hizmet sunumlarını kendi imkânlarıyla mı yoksa ilgili alanda uzman olan işletmelerden Dış Kaynak Kullanımı (DKK) yoluyla mı karşılamalarının daha avantajlı olduğunu tespit etmektir. Çalışmaya ait veriler nitel araştırma yöntemiyle doküman analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın evrenini Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi-Hastanesi (DÜSUAH) radyoloji birimi, örneklemini ise MR görüntüleme hizmetleri oluşturmaktadır. Çalışmada 2019-2020 yıllarında Hastanenin kendi imkanlarıyla sunduğu MR hizmetleri ile DKK yoluyla gerçekleştirilen hizmetlerinin gelir ve giderleri incelerek maliyet fayda analizi yapılmıştır. Hastane 2019 yılında DKK yöntemiyle 30.419 adet MR’dan %30, 2020 yılında 19.928 adet çekimden%34 oranında faaliyet karı elde etmiştir. Hastanenin kendi MR cihazıyla 2019’da 3.631 adet çekime karşılık %169, 2020 yılında 2.685 adet çekimden %157 oranında faaliyet zararı tespit edilmiştir. Bu nedenle MR hizmet sunumunun hastanenin kendi imkânlarından ziyade DKK’ya başvurması karlılık açısından tercih edilmesi gereken yönetsel bir karar biçimi olduğu sonucuna varılmıştır.

Maliyet Fayda Analizi, Dış kaynak, Manyetik Rezonans (MR) Görüntüleme

Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi