Düzce ili yuvarlak odun arzının yapısal ve öngörüsel bir analizi

Temel olarak iki kısımdan oluşan bu çalışmada ilk olarak, Düzce ili yuvarlak odun arzında, il dâhilindeki dört devlet orman işletmesi (Düzce, Akçakoca, Gölyaka ve Yığılca) arasında ve/veya arzın yöneldiği yer (Düzce içine / Düzce dışına) bakımından anlamlı bir farklılaşma olup olmadığı incelenmiştir. İkinci kısımda ise, söz konusu il odun arzının sergilediği trendler (eğilimler) analiz edilmiş ve bu trendlere bağlı olarak arz öngörüleri yapılmıştır. Buna göre, il dâhilindeki dört orman işletmesinin yuvarlak odun arz miktarları arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılaşma olduğu bulunmuştur. Diğer yandan, Düzce’de gerçekleşen odun arzının çoğunlukla yine Düzce içindeki orman endüstrisi firmaları ve diğer alıcılara yöneldiği görülmektedir. Teknik ifadeyle, il odun arzının Düzce içine yönelen kısmı Düzce dışına giden kısmından anlamlı düzeyde daha fazladır. Düzce ili odun arzının Düzce içine yönelen miktarının Düzce dışına yönelen miktara göre yükseklik derecesi, dört orman işletmesinde de istatistikî olarak aynı görünmektedir; yani, iki faktör arası etkileşim (interaction) anlamlı bulunmamıştır. Trend analizleri sonuçlarına bakıldığında, il geneli itibarıyla toplam yuvarlak odun ve endüstriyel yuvarlak odun arzının son birkaç yılda artma eğiliminde olduğu, ancak yakacak odun arzının bunun tersi bir trend izlediği görülmektedir. Öte yandan, arzın yöneldiği yer itibarıyla bakıldığında, il yakacak odun arzının gittikçe artan oranda Düzce içine yöneleceği, il endüstriyel odun arzının ise Düzce içi ve dışına yönelen kısımlarının birbirine yaklaşacağı öngörülmektedir. Ancak yine de il toplam yuvarlak odun arzının gittikçe çok şiddetli olmasa da artan oranda Düzce içine yönelmesi beklenmektedir.
This study consists essentially of two interconnected parts. First, it is explored whether there is statistically significant differentiation in roundwood supply quantities between the four state forest enterprises and/or between the destinations (within Düzce /outside Düzce). In the second part, the trends that were observed in the mentioned provincial roundwood supply are analyzed, and supply forecasts based upon the trends are made. Results show that the levels of roundwood supply differ significantly among the four forest enterprises in the province. Meanwhile, it is found that the provincial roundwood supply is directed (or sold) to the forest industry firms and other buyers within Düzce to a greater extent. Technically speaking, the part of total provincial roundwood supply stays within Düzce is statistically significantly greater than the part that goes outside Düzce. Such discrepancy in favor of wood supply that stays within Düzce is also valid for roundwood supply by each of four forest enterprises; that is to say the interaction of the factors is not significant. Trend analyses reveal that while provincial supply of both total roundwood and industrial roundwood tends to increase, fuelwood supply has a downward trend. Furthermore, concerning the destinations to which roundwood supply is directed or sent, provincial fuelwood production is expected to stay within the Düzce province by an increasing proportion. However, the proportion of industrial roundwood supply that stays in Düzce and the proportion that goes outside the province tend to converge. Nonetheless, a trend of divergence is still expected between the proportions of total roundwood supply that stays within and of the supply that goes outside Düzce, which reflects the dominance of trend observed in the case of fuelwood.

Orman Mühendisliği

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi