Kanabinoidlerin, sıçan ince bağırsak iskemi/reperfüzyon hasarında görülen ileum düz kas fonksiyon bozuklukları üzerinde etkilerinin araştırılması

Küçük Resim Yok

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Amaç: Kanabinoidlerin, sıçan ince bağırsak iskemi/reperfüzyon hasarında görülen ileum düz kas işlevindeki bozukluklar üzerinde etkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Araştırma ve Yetiştirme Ünitesinden sağlanan sıçanlarda yapıldı. Kanabinoid agonist ve antagonistleri mezenter arterde iskemi/reperfüzyon (30 dk iskemi ve 180 dk reperfuzyon, İ/R) oluşturulan hayvanlara infüzyonla verildi. I/R'a maruz kalan bağırsak kısmından alınan ileumun son kısmı organ banyosuna asıldı. İzole dokunun asılmasının 30 dk sonrasında, preparatlardan elde edilen asetilkolin kasılma-gevşeme cevapları kaydedildi. Ayrıca alınan ileum dokusunda miyeloperoksidaz (MPO) aktivitesi spektrofotometrik olarak ölçüldü. Bulgular: Kanabinoid agonist ön tedavisinin iskemik dokuda ince kas kasılmaları üzerine koruyucu etkili olduğu görüldü. İzole ileum dokularının asetilkoline verdiği cevaplar; 10-7 konsantrasyonda şam ve İR grubu arasında anlamlı fark saptandı (p<0.05), 10-6 konsantrasyonda şam ve İR grubu arasında, İR ve CB2 agonisti arasında, CB2 agonist ve CB2 agonist+antagonist arasında; 10-5 konsantrasyonda şam ve İR grubu, İR ve CB2 agonisti, CB2 agonist ve CB2 agonist+antagonist arasında; 10-4 konsantrasyonda şam ve İR grubu, İR ve CB2 agonisti arasında anlamlı fark saptandı (p<0.001). İnce bağırsakta oluşan İ/R hasarını göstermek için araştırdığımız diğer bir biyokimyasal parametre intestinal MPO enzim aktivitesiydi. Şam ve İ/R MPO değerleri arasında anlamlı farklılık görüldü (P<0.01). İ/R ve İ/R+CB2 agonist MPO değerleri arasında anlamlı farklılık görüldü (P<0.05). İ/R+CB2 agonist ve İ/R+CB2 agonist+antagonist, İ/R+CB2 agonist ve İ/R+DMSO MPO değerleri arasında anlamlı farklılık çıkması gerekirken görülmedi (P>0.05). Sonuç: Deneysel İ/R modelinde kanabinoid agonistinin (AM-1241), antiinflamatuar etki gösterdiği ve bu suretle kanabinoiderjik agonistlerin başta ileum dokusu olmak üzere vücut dokularının İ/R hasarını önleyebileceği düşünülmektedir.
Purpose: To investigate the effects of cannabinoids on the ileum smooth muscle function disorders in the injury of the rat small bowell ischemia/reperfusion. Material and Method: The mice used in this study were taken from Düzce University Experimental Animal Research and Training Unit. The agonists and antagonists of cannabinoid were given to mesenteric artery (30 min ischemia and 180 min reperfusion, I/R) of rat by infusion. The last part of the ileum from I/R exposed intestine was suspended in an organ bath. The acetylcholine contraction-relaxation responses were recorded after 30 min incubation. The myeloperoxidase (MPO) activity of ileal tissue was also measured spectrophotometrically. Results: The pre-treatment of cannabinoid agonist was found to be protective effect on thin muscle contraction of ischemic tissue. The significantly association was found between sham and I/R groups in terms of the contraction of isolated ileum tissue responses to acetylcholine at 10-7 concentration (p<0.05). Similarly the significantly association were found between sham and I/R groups in terms of the I/R and the CB2 agonist, CB2 agonist and CB2 agonist+antagonist at 10-6 concentration (p<0.001). At 10-5 concentration, the significantly associations were between sham and I/R groups in terms of theI/R and CB2 agonist, and CB2 agonist and CB2 agonist+antagonist (p <0.001). At 10-4 concentration, the significantly associations was between sham and I/R groups in terms of the IR and CB2 agonist (p <0.001). The intestinal MPO activity was also investigated to show I/R injury in small intestine. The significantly association were found between sham and I/R groups and I/R and I/R+CB2 agonist groups in terms of the activity of MPO (p<0.01, p<0.05). The significantly association were not found between İ/R+CB2 agonist and İ/R+CB2 agonist+ CB2 antagonist groups, and İ/R+CB2 agonist and İ/R+DMSO groups in terms of the activity of MPO (p >0.05). Results: In conlusion, the cannabinoid agonist (AM-1241) showed anti-inflammatory effect in experimental I/R model. Therefore, the kanabinoiderjik agonists may protect I/R injury in tissues escpecially ileum tissue.

Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.

Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology, Asetilkolin, Acetylcholine, Bağırsak-ince, Intestine-small, Bağırsaklar, Intestines, Kanabinoidler, Cannabinoids, Miyeloperoksidaz, Myeloperoxidase, Reperfüzyon, Reperfusion, Reperfüzyon lezyonu, Reperfusion injury, Sıçanlar, Rats, İleum, Ileum, İskemi, Ischemia, Bağırsak iskemi/reperfüzyon hasarı, kanabinoid, asetilkolin MPO, Intestinal ischemia / reperfusion injury, cannabinoid, rat, acetylcholine, MPO