Sağlık hizmetlerinde kalite açısından yatarak tedavi edilen diyabetli pediatrik hastaların maliyet analizi ve bir model önerisi: Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi çalışması

Bu çalışmanın amacı, dünyada ve Türkiye'de ciddi bir sağlık sorunu ve mali yük haline gelen diyabet hastalığının ortaya çıkardığı maliyetleri değerlendirmek ve bu maliyetleri ortaya çıkaran demografik ve sağlık hizmetleri koşullarını yatış bazında incelemektir. Çalışma, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'ne diyabet tanısıyla yatan 320 çocuk diyabet hastasını ve bu hastaların gerçekleştirdiği 438 yatışı kapsamaktadır. Yapılan literatür taramasından elde edilen sonuca göre pediatrik diyabet hastalarının oluşturduğu maliyetlerin, hastaneye yatış bazında değerlendirildiği ilk maliyet çalışması olmasından dolayı keşfedici bir çalışmadır. Otomasyon sisteminden elde edilen veriler, bir çocuk endokrinoloji uzmanınca kontrol edildikten ve hastaların demografik-metabolik özellikleri değerlendirildikten sonra istatistik teknikleri ile analiz edilerek bir model oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda, yaş düştükçe maliyetin arttığı, tek ebeveynli ve düşük gelir durumu olan hastaların daha sık hastaneye yatırıldığı, hastaneye yatış sıklığı arttıkça toplam yatılan günün düştüğü ve daha sık hastaneye yatırılan hastaların yatış başına maliyetinin daha az olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç olarak çalışmamız sağlık politikaları yönünden bilinmesine gereksinim duyulan diyabet maliyetleri konusunda önemli bir boşluğu doldurmaktadır. İleride hem çocuk diyabet yatış maliyetini etkileyebilecek diğer parametreler açısından, hem de erişkin diyabeti, çocuk ve erişkinde ayaktan diyabet takibi ve komplikasyon yönetimi gibi diğer alt konularda maliyetleri belirlemek açısından yeni çalışmalar yapılması yararlı olacaktır.
Purpose of this study is to evaluate the costs of diabetes mellitus which became an economic and healthcare problem worldwide and in Turkey and to identify the demographic and healthcare service related causes of these costs in terms of hospital admission. This study includes 320 pediatric diabetes patients and their 438 inpatient hospital admissions who were treated at Child Health and Diseases Clinic in the Duzce University Research and Practice Hospital. After the literature scanning, study proved to be the first research to evaluate the costs of diabetes patients in term of inpatient hospital admission therefore it is exploratory. After a pediatric endocrinology expert revised the raw data received from the hospital database and demographics-metabolics of the patients taken from the files, data were analyzed with statistical techniques to create a model. We found that younger patients' costs are higher, patients with single parent and patients with low family income admitted to the hospital more frequently, increase in hospital admission decreases the total days stayed in the hospital and patients who admitted to the hospital more frequently cause lower costs per admittance than patients admitted less. In conclusion our study serves as an important dataset for health policies in the area of cost of diabetes. Other parameters influencing inpatient diabetes management costs as well as cost of diabetes for outpatients, for adults and for complications remain as research topics in the future.

Hastaneler, Hospitals, Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management, İşletme, Business Administration, Diabetes mellitus, Diabetes mellitus, Hizmet kalitesi, Service quality, Kalite, Quality, Maliyet, Cost, Maliyet analizi, Cost analysis, Sağlık hizmetleri, Health services, Sağlık hizmetleri kalitesi, Quality of health care, Yatan hastalar, Inpatients, Çocuklar, Children

Koleksiyon