Preterm bebeklerde biberon ve enjektörle beslenme yöntemlerinin tam emzirmeye geçiş ve emme başarısı üzerine etkisi

Düzce Üniversitesi

Araştırma preterm bebeklerde biberon ve enjektörle beslenme yöntemlerinin tam emzirmeye geçiş süresi ve emme başarısı üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla klinik, randomize kontrollü ve deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ve Neonatoloji Kliniği'nde Şubat 2019- Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini yapılan güç analizi sonucu, yenidoğan yoğun bakım kliniğinde takip edilen 62 preterm yenidoğan oluşturmuştur (31 biberonla beslenme grubu, 31 enjektörle beslenme grubu). Verilerin toplanmasında, Tanıtıcı Bilgi Formu, Preterm Bebek İzlem Formu ve LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada biberon ve enjektörle beslenme grubunda yer alan bebeklerin beslenmeleri yapılmış ve ilk emzirme sırasında, 48 saat sonra ve taburculuk öncesi emme başarıları ve emzirmeye geçiş süreleri değerlendirilmiştir. Emme başarıları ve emzirmeye geçiş süreleri değerlendirildiğinde; enjektörle besleme grubundaki annelerin LATCH skorlarının biberonla beslenme grubundaki annelerden anlamlı derecede daha yüksek olduğu ve bebeklerin daha kısa sürede tam emzirmeye geçtikleri belirlenmiştir (p<0,05). Fiziksel parametre sonuçları değerlendirildiğinde; biberon ile beslenen gruptaki bebeklerin beslenme sırasındaki KTA ortalaması, enjektör ile beslenen gruba göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak; enjektörle beslenme yönteminin biberonla beslenme yöntemine göre yenidoğanın emme başarısını, tam emzirmeye geçiş süresini ve yaşam bulgularını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yenidoğanlarda emme başarısının arttırılması, tam emzirmeye geçiş süresinin kısaltılması ve fiziksel parametrelerin stabil seyretmesinde enjektörle beslenme yönteminin kullanılması önerilmektedir.
The research was conducted clinically, randomized controlled and experimental to determine the effect of feeding methods of bottle and injector on the transition to full breastfeeding and sucking success ın preterm newborns. The research was carried out between February 2019 and November 2019 at the Neonatal Intensive Care Unit and Neonatology clinic of Düzce University Health Practice and Research Centre. As a result of the strength analysis, which sampled the study, 62 preterm newborns followed in Neonatal Intensive Care Unit (31 bottle feeding group, 31 injector feeding group). Data were collected by using the Descriptive Information Form, Preterm Infant Follow-up Form and LATCH Breastfeeding Diagnostic Scale. The infants in the syringe and bottle feeding group were fed and the sucking successes and transition times to breastfeeding were evaluated during the first breastfeeding, after 48 hours and before discharge. When sucking successes and transition times to breastfeeding were evaluated; LATCH scores of the mothers in the syringe feeding group were significantly higher than the mothers in the bottle feeding group, and infants switched to full breastfeeding in a shorter time (p <0.05). When the physical parameter results were evaluated; The mean BPM of the babies in the bottle-fed group was significantly higher than the injector-fed group (p <0.05). As a result; It has been seen that injecting feeding method has a positive effect on the success of the newborn, the time of transition to full breastfeeding and life signs according to the bottle feeding method. In line with the results obtained from the study, it is recommended to increase the success of sucking, shorten the transition time to full breastfeeding and use the injector feeding method to maintain the stable physical parameters.

YÖK Tez No: 660501

Hemşirelik, Nursing, Hemşireler, Nurses