Fe-Cu-C çeliklerine mangan ilavesinin mekanik özelliklere etkisi

Bu çalışmada, farklı oranlarda Cu, C, ve ferromangan tozları karıştırılarak Fe-Cu-Mn-C çelik parçalar, toz metalurjisi yöntemi ile üretilmiştir. Karıştırılan tozlar, farklı presleme basınçlarında, 1120 C sıcaklıkta ve amonyak atmosferinde 30 dakika süreyle sinterlenmiştir. Üretilen parçalarda, presleme basıncının gözenekliliğe ve çekme mukavemetine; toz element oranlarının ise sertlik, tokluk ve çekme mukavemetine etkisi incelenmiştir. Presleme basıncının artışı, üretilen ürünlerde gözenekliliğin azalmasını ve çekme dayanımının artmasını sağlamıştır. Çekme deneylerinde, elde edilen mukavemet değerleri, karışım içerisindeki, Cu, C ve mangan oranlarının artışı ile artmaktadır. Ayrıca karışım içerisindeki bu elementlerin varlığı sertliği de artırmaktadır. Kırılama tokluk değerleri ise sertlik ve çekme dayanımına bağlı olarak azalmaktadır.
In this study, Fe-Cu-Mn-C based steels were produced in different amounts of Cu, C and ferromangan addition by powder metallurgy (PM) method. The mixed powders were pressed at various pressures and sintered at 1120 oC in ammonia atmosphere for 30 minutes. The effect of pressure on porosity and tensile strenght; the addition of Cu, C and Mn on the hardness, fracture toughness, and tensile strength were investigated. An increase in compaction pressure caused decrease on porosity amounts, hence resulted in increased tensile strength. Tensile strength also increased with increased amounts of Cu, C and Mn additions. Furthermore, the hardness values of Fe-Cu-Mn-C PM steel specimens increased with the existence of these elements. Fracture toughness values were decreased depending on hardness and tensile strength of the specimens.

Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi