Yazar "Kutlu, Leman" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Archaeobotanical studies at Sumaki Höyük (Batman, Turkey) in 2014(2018) Kutlu, Leman; Özdoğan, Aslı Erim; Çakır, Ernaz AltundağOur study focuses on the archaeobotanical analyses of 2014 season of the Sumaki Höyük, which is located east ofBeşiri town in Batman province. It was excavated within the framework of Ilısu Dam and HES project by theBatman Museum at the charge of Dr. Aslı Erim Özdoğan. Sumaki Höyük yields Late Pre-Pottery Neolithic B(LPPNB) and Early Pottery Neolithic, namely Pre-Proto Hassuna and Proto Hassuna phases, dated to 7310 - 7040cal BC - 6480 - 6400 cal BC. The uppermost phase is a small farm or a district belongs to Abbasid / HamdaniPeriods dated to cal. 770-890 AD. Most of the 2014 botanical samples are collected from the phases dated betweencal. 7030-6580 BC and cal. 6830-6470 BC. The archaeobotanical remains were obtained by flotation of 348 lt soilof 45 samples that were collected from different loci at Sumaki Höyük. The remains are preserved either bycarbonizing or mineralizing. Two domesticated families Poaceae and Fabaceae are predominant. The earliestdomesticated form of wheat Triticum dicoccon (Schrank) Schübl. grains, as well as pieces of spikelet forks, aredetermined. Among the Fabaceae family Lens culinaris Medik. (lentil), Vicia ervilia (L.) Willld. (bitter vetch),Pisum sativum L. (garden pea) and Cicer arietinum L. (chickpea) species were vegetal source of nutrition of seminomadicinhabitants of Sumaki Höyük. The existence of Linum L. (Linen) might be the indicator of weaving and/oroil consumption.Öğe Batman/Beşiri Çemialo Sırtı'nda Arkeobotanik Çalışmalar(2021) Çakır, Ernaz Altundağ; Kutlu, LemanBu çalışmada Batman ili Beşiri ilçesi Çemialo Sırtı mevkisinde 2013-2015 yılları arasında yapılan arkeolojik kazılar sonucunda MÖ 1. bin ile 2. binlere tarihlendirilen tabakalardan elde edilen arkeobotanik bulgular değerlendirilmiştir. MÖ 1. bin yıla tarihlendirilen örneklerin büyük çoğunluğu iki ayrı küp mezardan elde edilmiştir. Bu küp mezarlarda büyük çoğunluğu Fabaceae familyasına ait çok sayıda karbonlaşmış tohum bulunmuştur. MÖ 2. bin yıl örneklerinden elde edilen arkeobotanik kalıntılar ise büyük oranda mekan içi olarak tanımlanmış alanlardandır. Mekanlarda çanak çömleklerin çok sayıda bulunduğu alanlardan alınan toprak örneklerinden farklı bitkilere ait karbonlaşmış tohum elde edilmiştir. Bu mekanların yoğun tohum içermesi sebebiyle gıda depolama alanları oldukları düşünülmektedir. Arkeobotanik malzeme dönem açısından değerlendirildiğinde MÖ 1. bin ve MÖ 2. bin yıl bulguları arasında büyük bir değişiklik görülmemekle birlikte MÖ 2. bin yıl örneklerinde Hordeum vulgare L. tohumunun sayısı MÖ 1. bin yıl örneklerindekilere oranla daha yüksektir. Her iki dönemde de en fazla Lens culinaris Medik. tohumu ele geçmiştir. Fabaceae familyasına ait diğer tohumlar: Lathyrus sativus L., Pisum sativum L., Cicer arietinum L. ve Vicia ervilia (L.) Willd.’dır. Poaceae familyasından ise Triticum aestivum L. ve Triticum dicoccon (Schrank) Schübl. tohumları teşhis edilmiştir.Öğe Batman/Beşiri Cemialo Sırtı'nda arkeobotanik çalışmalar(Düzce Üniversitesi, 2018) Kutlu, Leman; Çakır, Ernaz AltundağBu çalışmada Batman ili Beşiri ilçesi Çemialo Sırtı 2013-2015 yılları kazılarından milattan önce (MÖ) 1. bin ile 2. binlere tarihlendirilen tabakalardan elde edilen arkeobotanik veriler değerlendirilmiştir. Büyük kısmı karbonlaşmış olan bitki kalıntıları yüzdürme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Arkeobotanik malzemede belirgin iki familya vardır: Fabaceae ve Poaceae'dir. MÖ 1. bine tarihlendirilen örneklerde dikkati çeken iki örnek mezarlara aittir. İki ayrı küp mezarda büyük çoğunluğu Fabaceae familyasına ait çok sayıda karbonlaşmış tohum elde edilmiştir. MÖ 2. binyıl örneklerinden elde edilen arkeobotanik kalıntılar büyük oranda mekan içi olarak tanımlanmış alanlardandır. Mekanlarda çanak çömleklerin çok sayıda bulunduğu alanlardan alınan toprak örneklerinden farklı bitkilere ait karbonlaşmış tohum elde edilmiştir. Bu mekanların yoğun tohum içermesi sebebiyle gıda depolama alanları oldukları düşünülmektedir. Arkeobotanik malzeme dönem açısından değerlendirildiğinde MÖ 1. binyıl ve MÖ 2. bin bulguları arasında büyük bir değişiklik görülmemekle birlikte MÖ 2. binyıl örneklerinde Hordeum vulgare L. tohumunun sayısı MÖ 1. binyıl örneklerindekilere oranla daha yüksektir. Her iki dönemde de en fazla Lens culinaris Medik. tohumu ele geçmiştir. Fabaceae familyasına ait diğer tohumlar: Lathyrus sativus L., Pisum sativum L., Cicer arietinum L. ve Vicia ervilia (L.) Willd.'dır. Poaceae familyasından ise Triticum aestivum L. ve Triticum dicoccon (Schrank) Schübl. tohumları teşhis edilmiştir. Tarlalarda yabani olarak yetiştiği bilinen Rubiaceae familyasına ait Galium L. cinsi hemen bütün örneklerde bulunmuştur. Ayrıca yine yabani olarak yetişen Malva L., Lolium L., ve Trifolium L. cinslerine ait tohumlarının da saptanmış olması dönem florası hakkında fikir vermektedir. Sayıları fazla olmasa da meyve tohumlarına da rastlanmıştır. Bu tohumlar Vitis vinifera L. ve Celtis australis L. türlerine aittir. Anahtar sözcükler: Arkeobotanik, Batman, Çemialo Sırtı.Öğe Düzce İl Merkezi Semt Pazarlarındaki Bitkilerin Etnobotanik Açıdan İncelenmesi (Karadeniz Bölgesi, Türkiye)(2020) Özvatan, Betül; Çakır, Ernaz Altundağ; Kutlu, Leman2017-2018 yılları arasında yapılan bu çalışmada ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Düzce il merkezisemt pazarlarında satılan yabani bitkiler ve kültürel açıdan yoğun olarak tüketilen kültür bitkilerinin yerel halktarafından geleneksel kullanımları araştırılmıştır. Semt pazarlarında satılan bitkilerden 30 tanesi yabani, 18 tanesikültür bitkisi olmak üzere 25 familyaya ait toplam 48 bitki taksonu teşhis edilmiştir. Kullanımı olan taksonlardanen fazla türe sahip ilk 3 familya; Rosaceae (10 tür), Brassicaceae (6 tür) ve Apiaceae (4 tür) familyalarıdır.Kullanım amaçlarına göre bitki taksonlarından 24 tanesi gıda amaçlı çiğ veya pişirilerek, 6 tanesi tıbbi amaçla, 8tanesi reçel yapımında, 4 tanesi kuruyemiş olarak, 3 tanesi baharat olarak, 3 tanesi turşu yapımında, 2 tanesi çayolarak ve 1 tanesi de sirke yapımında kullanılmak üzere satılmaktadır. Bu bitki taksonlarına ait 65 farklı yöreselisim kayıt edilmiştir.