Yazar "Aygin, Dilek" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ameliyathanelerde Cerrahi Dumanın Etkileri ve Korunmaya Yönelik Alınan Önlemler(2019) Usta, Esra; Aygin, Dilek; Bozdemir, Havva; Uçar, NursenAmaç: Bu araştırmanın amacı, Batı Karadeniz Bölgesi ve Doğu Marmara Bölgesi'ndeki araştırmahastanelerinde cerrahi dumanın etkileri ve korunmaya yönelik alınan önlemlerin incelenmesidir. Gereç veYöntem: Tanımlayıcı tipte olan araştırma 1 Nisan-30 Haziran 2015 tarihleri arasında dört eğitim ve araştırmahastanesinin ameliyathanelerinde çalışan hemşirelerle gerçekleştirildi (n105). Araştırma verileri, hemşirelerinsosyo-demografik ve çalışma özellikleri, cerrahi duman riskleri ve bu risklerden korunmaya yönelik aldıklarıönlemleri içeren 15 sorudan oluşan veri toplama formu ile toplandı. Veriler sayı, yüzde, ortalama, standart sapmagibi tanımlayıcı istatistiklerle değerlendirildi. Bulgular: Yaş ortalaması 34,615,83 olan hemşirelerinameliyathane ortamında cerrahi dumana maruz kalmaya bağlı baş ağrısı (%61,9), baş dönmesi (%32,4), gözlerdesulanma (%54,3), boğazda yanma (%43,8), öksürük (%41,0) gibi sorunlar yaşadıkları belirlendi. Hemşirelerin%90,5’i çalıştıkları ameliyathanelerde genel havalandırma sisteminin olduğunu, %89,5’i duman tahliye cihazınınolmadığını, cihaz bulunan ameliyathanelerde çalışan hemşirelerin ise sadece %45,5’i cihazın kullanıldığını ve%72,4’ü cerrahi duman çıkaran aletler üzerinde filtre olmadığını ya da varsa bilmediklerini belirtti. Katılımcıların%96,2’si cerrahi dumandan korunmak için ameliyathanelerinde mevcut bir protokolün olmadığını ya da böyle birprotokol varsa da bilmediklerini belirtti. Cerrahi dumandan korunmak için hemşirelerin %85,7’sinin cerrahi maskekullandıkları belirlendi. Sonuç: Ameliyathanelerde cerrahi dumandan korunmaya yönelik alınan önlemlerinyetersiz olduğu ve hemşirelerin buna bağlı semptomlar yaşadığı görüldü. Ameliyathanelerde cerrahi dumandankorunmaya yönelik önlemlerin alınması ve yazılı protokollerin oluşturulması önerilmektedir.Öğe Bariatrik Cerrahide Uygulanan Kapsamlı Eğitim ve Danışmanlık Hizmeti: Yeme Özellikleri ve Fiziksel Aktivite Düzeyine Etkisi(2020) Aygin, Dilek; Usta, EsraAmaç: Günümüzde obezitenin tedavisinde cerrahi yöntemler giderek yaygınlaşmakta, cerrahi sonrası bireyin yeniyaşam tarzına uyum sağlayabilmesi için desteklenmesi önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kapsamlı eğitimdanışmanlık hizmeti ve standart bakım alan Sleeve Gastrektomi uygulanan iki hasta grubunun yeme özellikleri, fizikselaktivite düzeyleri yönünden prospektif olarak değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntemler: Randomize kontrollü ön test-son test, tekrarlayan ölçümlü, deneysel model kullanılan çalışma,Mart 2017 - Mayıs 2018 tarihleri arasında yapıldı. Laparoskopik Sleeve Gastrektomi yapılan 26 hasta (kontrol grubu)standart bakım, 25 hasta (girişim grubu) ameliyat öncesinde başlayıp ameliyat sonrası altı ay süren kapsamlı eğitim vedanışmanlık hizmeti aldı. Yeme özellikleri Yeme Bozukluğunu Değerlendirme Ölçeği, fiziksel aktivite düzeyiUluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu ile değerlendirildi.Bulgular: Yaş ortancası 37 [17] olan hastaların %78,4’ü kadın ve %68,6’sı evlidir. Girişim grubunun YemeBozukluğu Değerlendirme Ölçeği toplam, yeme endişeleri, beden endişeleri ve kilo endişeleri alt boyut puanortancalarındaki değişim yüzdesinin kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi (p<0,05). Ameliyatsonrası 6. ay izleminde girişim grubunun kontrol grubuna göre daha aktif bir yaşam sürdüğü, orta şiddetli ve yürümealanlarında görülen değişimin kontrol grubuna göre anlamlı olduğu görüldü (p<0,05). Girişim grubunun ameliyat öncesi42,34 [6,1] olan beden kitle indeksi ameliyattan altı ay sonra 30,59 [5,66]’a, kontrol grubunun ise 44,75 [9,66]’ten33,66 [8,08]’ya düştü (p<0,05).Sonuç: Çalışma sonuçları bariatrik cerrahi hastalarına uygulanan kapsamlı eğitim ve danışmanlık programının yemeözellikleri ve fiziksel aktivite düzeyini olumlu yönde desteklediğini gösterdi.Öğe Development of the Postbariatric Surgery Quality of Life Scale(Mary Ann Liebert, Inc, 2020) Cengiz Acil, Hande; Dogu Kokcu, Ozlem; Usta, Esra; Celik Yilmaz, Ayse; Karaman, Kerem; Aygin, DilekBackground: This study adapted a methodological approach to develop the Postbariatric Surgery Quality of Life Scale (PBSQLS) to determine the postoperative quality of life in patients undergoing bariatric surgery. Materials and Methods: The study population (N = 395) was composed of patients who had undergone bariatric surgery between January 2016 and July 2019 in Sakarya Training and Research Hospital in Sakarya, Turkey; and the sample consisted of those who wanted to participate in the study, were aged 18 and older, literate, and had no cognitive and mental health issues. Results: In this study, the varimax rotation process revealed that the PBSQLS had 18 items, three subfactors with similar characteristics, and a total variance loading of 61.358. In addition, the Postbariatric Surgery of Complications Scale (PBSCS) had one single-factor structure, seven items, and a variance loading of 36.213. The Cronbach's alpha coefficient was found as 0.884 and 0.702 for the PBSQLS and PBSCS, respectively. Conclusion: The PBSQLS and PBSCS developed as a result of this study can be applied in international studies by ensuring its language and society adaptation and will contribute positively to the literature in this field.Öğe Hemşirelik Öğrencilerinin Yeme Tutumları ve Obsesif-Kompulsif Belirtileri(2015) Usta, Esra; Sağlam, Elvan; Şen, Sevim; Aygin, Dilek; Sert, HavvaAmaç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin yeme tutumları ve obsesif-kompulsif belirtilerini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Yöntem: Çalışma, bir vakıf ve bir devlet üniversitesinde, Şubat-Mart 2013 tarihleri arasında, çalışmaya katılmayı kabul eden 270 hemşirelik öğrencisi ile yapıldı. Sosyo-demografik özellikleri içeren soru formu, Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi (MOKSL) ve Yeme Tutumu Testi (YTT) kullanılarak toplanan verilerin analizi bilgisayar ortamında parametrik ve nonparametrik testler kullanılarak yapıldı. Bulgular: Yaş ortalaması 20.891.54 olan öğrencilerin %88.1'i kadın, %33.7'si 3. sınıf, %32.2'si 2. sınıf, %67.8'i devlet üniversitesinde öğrenim görmektedir. Beden kitle indeksi ortalaması 21.483.12 olan öğrencilerin %75.9'u normal, %12.2'si kiloluobez, %11.9'u zayıftır. YTT toplam puan ortalamasının 15.668.50 olduğu ve öğrencilerin %5.6'sında yeme bozukluğu olduğu belirlendi. MOKSL toplam puan ortalaması ise 15.465.65 idi. Cinsiyet, öğrenim görülen okul, kalınan yer ve anne-baba eğitim düzeyinin öğrencilerin yeme tutumlarını ve obsesif-kompulsif belirtilerini etkilemediği görüldü (p0.05). Beden kitle indeksine göre kiloluobez olanların, normal olanlara göre YTT puanları anlamlı düzeyde yüksekti (p0.049). Öğrenim görülen sınıflar ile MOKSL toplam (p0.004), kontrol etme (p0.005) ve yavaşlık (p0.009) alt boyutlarında anlamlı fark vardı. MOKSL toplam puanının, gelir düzeyi (p0.009) ve yaş (p0.001) ile negatif yönde ilişkili olduğu belirlendi. Ayrıca, öğrencilerin YTT puanları ile MOKSL toplam (p0.001) ve kontrol etme (p0.001), yavaşlık (p0.001), ruminasyon (p0.001) alt boyutları arasında çok zayıf düzeyde pozitif korelasyon olduğu görüldü. Sonuç: Obezitenin yeme tutumuyla ilişkili olduğu, öğrenim görülen sınıfın, yaşın, aile gelir düzeyinin öğrencilerin obsesif-kompulsif belirtilerini etkilediği, yeme davranışı bozuldukça obsesif kompulsif belirtilerin görülme düzeyinin arttığı sonucuna varıldıÖğe Prospective Randomized Trial on Effects of Structured Training and Counseling on Depression, Body Image, and Quality of Life(Mary Ann Liebert, Inc, 2019) Usta, Esra; Aygin, DilekObjectives: The study aims to prospectively assess two patient groups receiving standard care and structured training and counseling (STC), in which sleeve gastrectomy (SG) was implemented, in terms of depression, body image, and quality of life. Methods: This pretest-posttest, repeated-measures, randomized control prospective study was carried out between March 2017 and May 2018 using an experimental design. Of the participants who underwent laparoscopic SG, 26 patients (control) received standard care and 25 patients (intervention) received STC starting before the operation and lasting for 6 months after the operation. Results: The mean age of the patients was 37.1 +/- 11.3 years, and 78.4% of them were females and 68.6% were married. The depression scores of the intervention group 6 months after the operation were found to be significantly lower than the control group, whereas the scores of body image and the quality of life were significantly higher (p < 0.05). Conclusion: The results supported that the STC program for bariatric surgery was an effective program.