Yazar "Uzun, Serkan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 12 / 12
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Akçadağ (Malatya) Yöresinde Yetişen Alıç Genetik Kaynaklarının Şeker İçerikleri(2022) Balta, Mehmet Fikret; Karakaya, Orhan; Yarılgaç, Tarık; Balta, Fikri; Uzun, SerkanAmaç: Bu çalışmada Akçadağ (Malatya) yöresinde yetişen alıç genetik kaynaklarının şeker içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada 5 alıç türüne ait 15 genotip incelenmiştir. İncelenen genotiplerde glikoz, fruktoz, sukroz ve toplam şeker içerikleri belirlenmiştir. Araştırma Bulguları: İncelenen özellikler bakımından çalışılan türler ve genotipler arasında geniş bir varyasyon belirlenmiştir. Türler bazında, Crataegus pontica glikoz, fruktoz ve toplam şeker içerikleri (sırasıyla, 11.0 g 100 g-1, 12.7 g 100 g-1 ve 26.1 g 100 g-1), Crataegus aronia ise sukroz içeriği (3.7 g 100 g-1) bakımından öne çıkmıştır. Genotiplere bağlı olarak, en yüksek glikoz, fruktoz ve toplam şeker içerikleri (sırasıyla, 21.0, 23.6 ve 45.0 g 100 g-1) H-1 genotipinde, en yüksek sukroz içeriği (3.7 g 100 g-1) ise H-15 genotipinde belirlenmiştir. Temel bileşen analiz sonuçlarına göre, oluşan ilk iki bileşen toplam varyasyonun %99.8’ini açıklamıştır. 1. bileşen glikoz, fruktoz ve toplam şeker içerikleri ile ilişkili iken, 2. bileşen ise sukroz içeriği ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: İncelenen alıç genetik kaynaklarının şeker içerikleri bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğu ve bu yönüyle ıslah çalışmalarında genetik materyal olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.Öğe Bioactive contents and fruit traits of some apple cultivars grown in Kayseri(2023) Ateş, Umut; Öztürk, Burhan; Uzun, SerkanThis study was carried out to determine the physical properties, biochemical and bioactive compounds of different apple cultivars grown in Yahyalı district of Kayseri province. The plant material of the research consisted of apple cvs. ‘Scarlet Spur’, ‘Starking Delicious’, ‘Starkrimson Delicious’, ‘Golden Delicious’, and ‘Super Chief’. In the study fruit weight, length, width, firmness, soluble solid contents (SSC), titratable acidity (TA), vitamin C, total phenolics, total flavonoids, and antioxidant activities (DPPH and FRAP assays) were investigated. In the findings, significant differences were determined between the fruit characteristics of the cultivars. The highest fruit weight (289.96 g) and length (32.61 mm) were measured from ‘Scarlet Spur’, while the highest fruit width (34.86 mm) was measured from ‘Scarlet Spur’ and ‘Starkrimson Delicious’. The SSC was determined between 11.65 (‘Super Chief’)-14.30% (‘Starkrimson Delicious’), and TA between 0.47% (‘Super Chief’)-1.13% (‘Golden Delicious’). The highest vitamin C content was measured in ‘Starking Delicious’ cultivar (66 mg100 g-1) compared to the others. In terms of total phenolic content, ‘Scarlet Spur’ (38.2 g GAE L-1) and ‘Super Chief’ (36.5 g GAE L-1) cultivars had the highest values, while ‘Super Chief’ had the highest values in terms of total flavonoids (23.5 g QE L-1), and antioxidant activity (FRAP, 490.7 mmol TE L-1; DPPH, 1145.9 mmol TE L-1). As a result, it was revealed the differences between the physical, biochemical, and bioactive contents of apple cultivars grown in Yahyalı district of Kayseri province.Öğe Changes in Quality Characteristics of Strawberry Tree (Arbutus unedo L.) Fruit Packed with Perforated Polyethylene Terephthalate During Cold Storage(Springer, 2024) Ozturk, Burhan; Hekimoglu, Can Alper; Olcer, Mehmet Ali; Ates, Umut; Uzun, Serkan; Karakaya, OrhanThis study evaluated the effects of polyethylene terephthalate (PET) treatments with different numbers of holes on the preservation of strawberry tree (Arbutus unedo L.) fruit. For this purpose, PET treatments with different holes were evaluated for respiration rate, weight loss, color (L*, a*, and b*) changes, soluble solids content (SSC), titratable acidity (TA), vitamin C, total phenolics, total flavonoids, antioxidant activity (DPPH and FRAP), and individual phenolics. Analysis has shown that weight loss increases as storage time increases. It has been determined that PET 2 treatment is more effective than PET 1 in terms of weight loss and respiratory rate. During the storage, TA and SSC were lower in PET 2, while the vitamin C content was higher. It was determined that PET treatments had different effects on color parameters, total phenolics, and total flavonoids. Particularly in the PET 2, total flavonoids and DPPH activity was significantly higher during storage. It has been determined that catechin is the major content in strawberry tree fruit, which increases in both treatments with the progress of cold storage. When the 10 individual phenolics examined were evaluated, storage time and PET treatments had different effects. The significant effect of PET treatments continued only for epicatechin and protocatechuic acid during storage. As a result, it has been shown that PET 2 treatment is more effective in preserving fruit quality and nutritional values.Öğe Effect of Cluster Drop Intensity on Nut Traits, Biochemical Properties, and Fatty Acids Composition in the 'cakildak' Hazelnut Cultivar(Springer, 2022) Karakaya, Orhan; Yaman, İzzet; Kırkaya, Hüseyin; Uzun, Serkan; Kaya, Tuncay; Balta, Mehmet FikretThis study was conducted to determine the effect of cluster drop intensity (CDI) on nut traits, biochemical properties, and fatty acids composition in the 'cakildak' hazelnut cultivar. Many nut traits, biochemical properties, and fatty acids composition were affected by CDI. Depending on the increase in CDI, nut weight, kernel weight, nut size, kernel size, total phenolic, total flavonoids, and antioxidant activity increased. Nut weight, kernel weight, and kernel ratio were determined from 2.00 (low) to 2.31 g (high), 1.09 (low and intermediate) to 1.25 g (high), and 53.34 (intermediate) to 54.27 (low), respectively. The highest total phenolics, total flavonoids, and antioxidant activity (3675 mg per 100 g, 37.3 mg per 100 g, and 5.14 mmol per 100 g, respectively) were detected in high CDI, while the lowest (1947 mg per 100 g, 17.5 mg per 100 g, and 2.01 mmol per 100 g, respectively) were determined in low CDI. The effects of CDI on fatty acids composition were different. Oleic acid ranged from 82.46 (low) to 84.06% (intermediate), while linoleic acid was determined between 6.77 (high) and 8.78% (low). According to principal component analysis, many of the traits investigated were associated with high CDI, except nut length, kernel length, oleic acid, and linoleic acid. In conclusion, it was determined that bioactive compounds and fatty acids composition are significantly affected depending on CDI. Also, the findings of this study showed the potential consequences of the coming hazards of global warming on hazelnuts and will be helpful for future studies.Öğe Fatsa (Ordu) Yöresinden Verim Dalgalanması Az Olan Palaz Fındık Klonlarının Verim ve Meyve Özellikleri(2022) Karakaya, Orhan; Balta, Mehmet Fikret; Uzun, Serkan; Balta, FikriÇalışma, Fatsa yöresinde yetiştirilen Palaz fındık populasyonu içerisinde verim dalgalanması eğilimi az olan klonları tespit etmek için 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yürütülmüştür. Palaz klonları 4 yıl süreyle incelenmiş ve verim dalgalanması eğilimleri belirlenmiştir. İncelenen 145 klondan 4’ünde verim dalgalanması eğiliminin az olduğu tespit edilmiştir. Seçilen klonlarda bitki verimi 152.2 g (P-3)-490.2 g (P-2), kabuklu meyve ağırlığı 1.90 g (P-2)-2.05 g (P-1), iç ağırlığı 1.06 g (P-2)-1.10 g (P-1), iç oranı %53.56 (P-1)- %55.64 (P-2), kabuk kalınlığı 0.93 mm (P-4)-1.17 mm (P-2), kabuklu meyve iriliği 16.67 mm (P-2)-16.97 mm (P-1), iç iriliği 12.95 mm (P-4)-13.15 mm (P-2), sağlam iç oranı %85.98 (P-4)-%89.83 (P-1) ve kusurlu iç oranı %6.97 (P-3)-%11.73 (P-2) aralığında değişim göstermiştir. Temel bileşen analizleri neticesinde oluşan ilk iki bileşen toplam varyasyonun %80.57’sini açıklamıştır. 1. ve 2. bileşen birçok özellikle ilişkili bulunmuştur. Kusurlu iç oranı (-0.99) ve toplam çotanak sayısı (-0.98) 1. bileşen, kabuklu meyve eni (-0.89) ise 2. bileşen üzerine en etkili özellikler olmuştur. Sonuç olarak, verim dalgalanması bakımından öne çıkan P-2 klonunun fındık ıslah programlarında ebeveyn olarak kullanılabileceği değerlendirilmektedir.Öğe How Does the Agro-Ecological Conditions Grown Kiwifruit (Actinidia deliciosa) Affect the Fruit Quality Traits and Bioactive Compounds during Shelf Life?(Mdpi, 2023) Korkmaz, Murat; Ozturk, Burhan; Uzun, SerkanThe kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. 'Hayward'), which shows climacteric characteristics, continues to ripen after harvest. In this process, quality losses occur in fruits, and this causes economic losses. The post-harvest storage conditions are essential in preventing these losses. The main purpose of this study was to assess the effect of agro-ecological conditions on quality traits and bioactive compounds of the kiwifruit throughout the shelf life. In this study, kiwifruit grown in 5 different locations (Ordu, Giresun, Rize, Samsun, and Yalova) constituted the plant material of the study. The fruits treated with modified atmosphere packaging (MAP) were stored at 0 +/- 0.5 C-degrees and 90 +/- 5% relative humidity (RH) for 150 days in cold storage. For shelf life measurements, fruits were kept at 20 +/- 1 C-degrees and 65 +/- 5% RH for 5 d. Quality analysis was performed at monthly intervals (at harvest, 30th, 60th, 90th, 120th, and 150th d). In this study, the lowest respiration rate at the end of the shelf life was measured in kiwifruit grown in Yalova. Flesh firmness was higher in kiwifruit grown in Rize, Ordu, and Giresun than Samsun. In all periods, Yalova's L* value in flesh was higher than that of Ordu. The opposite situation was observed for the hue angle. The soluble solids content (SSC) values measured in Samsun and Yalova were higher than in Ordu and Rize. In the last four measurements, higher vitamin C was detected in Yalova than in Ordu, Rize and Giresun. In all periods, the highest total phenolics and antioxidant activity (in DPPH assay) were obtained in kiwifruit grown in Yalova. On the contrary, the highest flavonoids were measured in kiwifruit grown in Ordu. As a result, it was revealed that agro-ecological conditions may affect the quality traits and bioactive compounds of kiwifruit.Öğe Kalınkara Fındık Çeşidinde İç Meyve İriliğinin Biyoaktif Bileşikler Üzerine Etkisi(Ordu Üniversitesi, 2023) Uzun, SerkanAmaç: Bu çalışma Kalınkara fındık çeşidinde meyve iriliğinin biyoaktif bileşiklerin değişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Bu çalışma Ulubey (Ordu) ilçesinde bir üretici bahçesinde yetiştirilen Kalınkara fındık çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çalışma tedadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü, her tekerrürde 3 ocak olacak şekilde dizayn edilmiştir. Hasat edilen meyveler “küçük”, “orta” ve “büyük” olarak iç meyve iriliğine göre sınıflandırılmıştır. Ardından toplam fenolik, toplam flavonoid ve antioksidan aktivitesi belirlenmiştir. Ayrıca incelen özellikler arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla korelasyon katsayıları hesaplanmış ve temel bileşen analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma Bulguları: Çalışmada Kalınkara fındık çeşidinde meyve iriliğinin biyoaktif bileşikler üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre, toplam fenolik içeriği 759 mg 100 g-1 (orta) - 819 mg 100 g-1 (büyük), toplam flavonoid içeriği 8.2 mg 100 g-1 (orta) and 8.7 mg 100 g-1 (küçük), antioksidan aktivitesi FRAP testine göre 0.46 mmol 100 g-1 (orta) - 0.60 mmol 100 g-1 (büyük), DPPH testine göre 1.83 mmol 100 g-1 (orta) - 1.92 mmol 100 g-1 (küçük) arasında belirlenmiştir. Ayrıca, incelenen özelliklerden toplam fenolik ve antioksidan kapasitesi arasında pozitif bir korelasyon tespit edilmiştir. Buna göre toplam fenolik ile DPPH arasındaki korelasyon katsayısı r=0.921*** olarak belirlenirken, FRAP ile r=0.982*** olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda, küçük irilikteki meyvelerde toplam flavonoid içeriği ve DPPH testine göre antioksidan aktivitesinin, büyük irilikteki meyvelerde ise toplam fenolik ve FRAP testine göre antioksidan aktivitesinin yüksek olduğu belirlenmiştir.Öğe Ordu ekolojisinde farklı klonal anaçlar üzerinde yetiştirilen elma çeşitlerinin fenolojik, morfolojik ve verim özellikleri(2023) Yarılgaç, Tarık; Uzun, Serkan; Karakaya, Orhan; Ateş, Umut; Öztürk, BurhanBu çalışma, Ordu (Türkiye) ekolojik koşullarında M9 ve MM106 klon anaçlarına aşılı bazı standart elma çeşitlerinin fenolojik, morfolojik özellikleri ve verim değerlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda, bölge koşulları altında anaç/çeşit kombinasyonlarının çiçeklenme dönemleri, hasat tarihleri, anaç ve gövde gelişimi, verim ve verim etkinlik değerleri incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre en erken ilk çiçeklenme (14/11 Nisan) ve tam çiçeklenme (18/17 Nisan) Granny Smith/M9 kombinasyonunda gözlemlenirken, en erken hasat Mondial Gala/M9 (11 Eylül, 29 Ağustos) ve Galaxy Gala/MM106 (29 Ağustos) kombinasyonlarında gerçekleşmiştir. Ayrıca, verim 2.49 kg ağaç-1 (Fuji/MM106)-8.95 kg ağaç-1 (Mondial Gala/M9) arasında, verim etkinliği ise 0.14 kg cm-2 (Fuji/MM106)-1.16 kg cm-2 (Mondial Gala/M9) arasında tespit edilmiştir. Temel bileşen analizi sonuçlarında, birinci bileşen taç genişliği, kanopi hacmi, sürgün çapı, verim, verim etkinliği ve sürgün uzunluğu ile ilişkilendirilmiş ve toplam varyasyonun %48.3'ünü açıklamıştır. Elde edilen verilerdeki toplam değişimin %33.1'ini açıklayan ikinci bileşenin ise taç yüksekliği, anaç çapı ve gövde çapı ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, incelenen anaç/çeşit kombinasyonlar.Öğe Ordu Ekolojisindeki Bazı Standart Elma Çeşit/Anaç Kombinasyonlarının Meyve Özellikleri(2023) Yarılgaç, Tarık; Uzun, Serkan; Karakaya, Orhan; Ateş, Umut; Öztürk, BurhanBu çalışmanın temel amacı, Ordu (Türkiye) ekolojik koşullarında yetiştirilen M9 tam bodur klon anacı üzerine aşılı Mondial Gala, Jeromine ve Granny Smith çeşitleri ile MM 106 yarı bodur anacı üzerine aşılı Granny Smith, Fuji, Galaxy Gala, Red Chief ve Scarlett Spur çeşitlerinin meyve kalite özellikleri ile biyokimyasal içeriğini belirlemektir. Araştırmada çeşitlerin meyve ağırlığı, meyve boyutsal özellikleri, meyve sertliği, renk özellikleri, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik, pH, C vitamini, toplam fenolik, toplam flavonoid ve antioksidan aktiviteleri incelenmiştir. Çalışmada meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, SÇKM ve C vitamini içeriği sırasıyla 185.40 (Mondial Gala/M9)-284.03 g (Scarlet Spur/MM 106), 69.73 (Galaxy Gala/MM 106)-84.47 N (Granny Smith/M9), %8.29 (Scarlet Spur/MM 106)-%14.27 (Fuji/MM 106) ve 58.00 (Scarlet Spur/MM 106)-112.33 mg (Granny Smith/M9) arasında belirlenmiştir. Ayrıca Granny Smith, Red Chief, Mondial Gala ve Jeromine çeşitlerinin insan sağlığını olumlu yönde etkileyen biyoaktif bileşikler açısından diğer çeşitlere göre öne çıktığı saptanmışmıştır. Sonuç olarak, çalışmada incelenen M9 ve MM 106 klon anaçları üzerine aşılı elma çeşitlerinin Ordu ekolojisinde kaliteli bir şekilde yetiştirilebileceği tespit edilmiştir.Öğe Phytochemical Variation of Native Apple Germplasm Resources from the Eastern Black Sea Region, Turkey(Springer, 2022) Balta, Mehmet Fikret; Karakaya, Orhan; Kurt, Haydar; Yılmaz, Muharrem; Uzun, Serkan; Balta, FikriIn order to contribute more to human health, revealing the nutritional potential of fruit germplasm sources that have rich phytochemical compounds has gained importance today and has become one of the breeding objectives of various fruit species. Many nutritional components of wild apples have been considered as useful sources for apple breeding efforts, but studies on the phytochemical compounds of native apple genetic resources grown in local areas are limited. This study was carried out to investigate the phytochemical compounds of 19 native apple genotypes grown in Giresun in the eastern Black Sea region of Turkey and to compare them with those of three commercial varieties ('Granny Smith', 'Fuji', and 'Royal Gala'). The total phenolic contents of the genotypes ranged from 141.7 mg per 100 g (Yesilsut) to 1036.8 mg per 100 g (Cipir). Antioxidant activity was determined to be between 505.6 mu mol per 100 g (Ahmet) and 5041.8 mu mol per 100 g (Cipir). The total flavonoids ranged between 11.2 mg per 100 g (Beyaz) and 95.3 mg per 100 g (Maden). Uzun had the highest content of malic acid (15.33 g l(-1)) and tartaric acid (1.008 g l(-1)). The highest values for succinic acid and oxalic acid were detected in Cipir (1.192 g l(-1) and 0.484 g l(-1), respectively). Most of the native apple genotypes had higher levels of phytochemical compounds than those of standard apple cultivars. Principal component analysis showed that the phytochemical components could effectively explain the variability among the native apple genotypes, which exhibited wide variation in terms of phytochemical compounds. Most genotypes contained higher levels of phytochemical compounds than standard apple cultivars. The data imply that the native apple genotypes are an important source of phytochemical compounds and that native apple genotypes with higher contents of bioactive compounds can be used as genetic material for apple breeding programs. They might contribute to the development of new apple cultivars with enhanced health benefits.Öğe Postharvest Quality Traits of Chestnut (Castanea sativa Mill.) Fruit as Affected by Methyl Jasmonate During Cold Storage(Springer, 2023) Uzun, SerkanThis study was carried out to assess the effect of methyl jasmonate (MeJA) applied at different concentrations (0.2 mM and 0.4 mM) after harvest on nut quality characteristics of the 'Erfelek' chestnut cultivar during cold storage. Chestnuts were kept at 0 +/- 0.5 degrees C and 90 +/- 5% relative humidity for 80 days. As a result of cold storage, it was observed that the MeJA treatment had a positive effect on nut quality compared to the control. The effect of 0.2 mM MeJA treatment on weight loss, moisture and firmness values of the chestnuts was more significant than other treatments. While vitamin C, total phenolic and antioxidant activity (DPPH and FRAP assays) were similar between MeJA treatments, they were significantly preserved compared to the control. In addition, at the end of cold storage, the highest protein and the lowest ash content, which is important for nutritional quality, were observed in chestnuts treated with MeJA. On the basis of the results, we can conclude that MeJA treatments can be used as an effective tool to maintain post-harvest quality losses in the 'Erfelek' chestnut cultivar and to protect bioactive compounds during cold storage.Öğe Yield Characteristics and Nut Defects of ‘Karafındık’ Hazelnut Clones Grown in Fatsa (Ordu)(Ordu Üniversitesi, 2023) Uzun, Serkan; Balta, Fikri; Karakaya, Orhan; Balta, M. FikretObjective: The main aim of this study to determine the yield characteristics, nut and kernel defects of 'Karafındık' hazelnut clones grown in Fatsa (Ordu) district. Materials and Methods: The plant material of the study was ‘Karafındık’ hazelnut clones grown in region. In the study, the cluster number, nuts per cluster, plant yield, yield efficiency, and yield fluctuation were determined as yield characteristics; good kernel, defective kernel, blank nut, shriveled kernel, twin kernel, abortive kernel, black tipped kernel, moldy kernel, and rotten kernel were determined as nut defects. Results: The differences between cluster number, nuts per cluster, plant yield, yield efficiency, and good kernel ratio were found to be statistically significant (p