Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Stefanovic, Jelena" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Comparison of Corrosion Resistance of Cu and Cu72Zn28 Metals in Apricot Fermentation Liquid
    (Mdpi, 2025) Dimitrijevic, Stevan P.; Dimitrijevic, Silvana B.; Koerdt, Andrea; Ivanovic, Aleksandra; Stefanovic, Jelena; Stankovic, Tanja; Gerengi, Husnu
    The production of fruit brandies is based on distilling fermented fruit juices. Distillation equipment is usually made of copper. In traditional manufacturing, it consists of a boiler (batch) distiller, a boiler (pot), a steam pipe, and a condenser, all of which are made of pure copper. This study determined the corrosion parameters for copper (Cu) and Cu72Zn28 (in wt%) alloy in fermented apricot juice at room temperature. The fermentation process examined in this research utilized natural strains of yeast and bacteria, supplemented by active dry yeast Saccharomyces cerevisiae strains. This research used the following methods: open circuit potential (OCP), linear polarization resistance (LPR), and Tafel extrapolation to identify corrosion parameters. Cu had a 3.8-times-lower value of corrosion current density than brass, and both were within the range of 1-10 mu Acm-2, with an excellent agreement between LRP and Tafel. This study proved that Cu is an adequate material for the distillation of fruit brandies from a corrosion perspective. Despite this, there are occasional reports of corrosion damage from the field. Significant corrosion impacts can arise, as evidenced by laboratory tests discussed in this paper. In the absence of a highly corrosive environment, this study indicates that, to some extent, microbiologically influenced corrosion (MIC) can influence the degradation of the equipment material.

| Düzce Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Düzce Üniversitesi, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Düzce, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim