Yazar "Maher, Khalid" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Aubergine-based Biosorbents for Heavy Metal Extraction(Bayburt Üniversitesi, 2022) Ramazanoğlu, Doğu; Mohammed, Zaman Adnan; Khalo, Idrees; Maher, KhalidIn this study, an alternative inexpensive and eco-friendly Aubergine (Eggplant)-based biosorbents were synthesized for removing Cu2+, Ni2+, and Co2+ heavy metal ions from the aquatic region. Moreover, how the physical properties and water treatment performance were affected by their corn starch and oil contents were investigated. Their extraction capacity was evaluated by performing Flame atomic absorption spectroscopy (FAAS). ASTM D 792 standard was complied with to calculate biosorbent density. Indeed, the untreated eggplant stalk-based biosorbent adsorbed 5.36 mg of Co2+ ions and 4.99 mg of Ni2+ ions, and 4.84 mg of Cu2+ ions from 25 mL of initial solution that contained 7.00 ppm of each ion for 30 minutes, at room temperature with 175 rpm agitation speed by Eggplant-based biosorbents.Öğe Farklı Biyokütlelerden Aktif Karbon Sentezi(Şırnak Üniversitesi, 2023) Ramazanoğlu, Doğu; Mohammed, Zaman Adnan; Abdulqadr, Samira; Maher, KhalidAktif karbonlar, enerji depolama sektöründen su ve hava temizleme sistemlerine kadar pek çok önemli alanda, geniş kullanım alanına sahiptirler. Bu çalışmada, aktif karbonların, patlıcan (Solanum melongena) sapı, Muz (Musa sapientum) ve Portakal (Citrus sinensis) kabukları olmak üzere 3 farklı biyokütleden sentezlenebilirliği araştırılmıştır. Sentez için 2 saat boyunca 1200 °C'de karbonizasyonu gerçekleştirilen biyokütleler, 24 saat süreyle 4N Sülfürik asit (H2SO4) ile aktive edilmiştir. Son olarak, elde edilen bu aktif karbonlar Endonezya Ulusal Standart ölçümü sistemi olan SNI 06-3730-1995.5'e (maksimum su içeriği %15, maksimum kül içeriği %10, maksimum buhar içeriği %25 ve minimum bağlı karbon içeriği %60) göre değerlendirilmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda, patlıcan sapı, muz ve portakal kabuğunun su içeriği % 13.8, % 21.9 ve % 19.3; Kül içeriği %6,50, %8,50 ve %22,4; Buhar içeriği %15,5, %26,2 ve %22.8; Bağlı karbon içeriği %78.0, %65.3 ve %54.8 bulunmuştur. Sonuç olarak, Bu biyokütleler arasında, patlıcan sapının aktif karbon üretimi için en uygun kaynak olduğu tespit edilmiştir.