Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Emir, Selin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Ormangülü balının fare kalp kasında meydana getirdiği moleküler değişikliklerin biyofiziksel tekniklerle incelenmesi
    (Düzce Üniversitesi, 2018) Emir, Selin; Arslan, Gülgün Çakmak
    Halk arasında, deli bal olarak da bilinen ormangülü balı (OGB), Türkiye'nin özellikle Karadeniz bölgesinde yaygın olarak yetişen ormangülü bitkisinden elde edilmektedir. Bu bal içindeki grayanotoksin (GTX) bileşiğinden dolayı insanlarda bazı toksik etkilere sebep olmaktadır. Ancak halk arasında yüksek tansiyon, sindirim sistemi bozuklukları, diş ağrısı, soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. OGB'nin kalp üzerinde bazı olumsuz etkileri olduğu bilinmesine rağmen, kalp kası üzerinde meydana getirdiği yapısal ve fonksiyonel etkiler henüz moleküler düzeyde bilinmemektedir. Bu nedenle, bu çalışmada farklı konsantrasyonlardaki OGB'nin ve GTX'in en toksik tipi olan GTX-III'ün kalp kası üzerindeki etkilerinin moleküler düzeyde araştırılması amaçlanmıştır. Mus musculus erkek fareler; birisi kontrol, diğerleri OGB'nin üç farklı dozu (25, 50 and 75 mg/kg) ve GTX-III (0.01 mg/kg) grupları olmak üzere beş gruba ayrılmıştır. Bu farelerin kalp kasları OGB ve GTX-III uygulamasından 24 saat sonra çıkarılmış ve Azaltılmış Toplam Yansıma-Fourier Dönüşüm Kızılötesi (ATR-FTIR) spektroskopisi ile incelenmiştir. Sonuçlar 25 mg/kg OGB'nin kalp kası üzerinde lipit peroksidasyonu dışında herhangi anlamlı bir değişiklik meydana getirmediğini ortaya çıkarmış, fakat kontrol grupları ile 50, 75 mg/kg OGB ve GTX-III uygulanmış gruplar arasında önemli farklılıklar gözlenmiştir. Örneğin, 50 mg/kg OGB uygulanan grupta toplam lipit içeriği önemli derecede artmış ve toplam protein içeriği önemli derecede azalmıştır. Bu sonuçla zıt bir şekilde 75 mg/kg OGB ve GTX-III uygulanmış gruplarda toplam lipit içeriği azalmış ve toplam protein içeriği artmıştır. Sistemdeki lipit peroksidasyonu varlığına işaret eden doymamış/doymuş lipit oranı bütün gruplarda artmıştır. Ayrıca, 50 ve 75 mg/kg OGB ve GTX-III uygulaması nükleik asitlerin içerik ve konformasyonunu, proteinlerin ikincil yapılarını değiştirmiş, lipit düzenini azaltmış ve kalp kası hücrelerinin membran akışkanlığını artırmıştır. Bu bulgular, OGB ve GTX-III'ün kalp kası hücrelerinin yapısı ve fonksiyonlarında önemli değişiklikler meydana getirdiğini ve bu değişikliklerin tüketilen doza bağlı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

| Düzce Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Düzce Üniversitesi, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Düzce, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim