Yazar "Dursun, Hacer" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Etkinlik Temelli Bir Öğretim Modeli: Mikrodünyaya Yolculuk-3 Projesi(2021) Hasırcı, H. Merve Eriş; Dursun, Hacer; Uğraş, Serpil; Sipahi, Nisa; Keçeli, Fatma; Fidan, AyşenurBu çalışmada, katılımcı öğrencilerin, mikroorganizmalar konusunda farkındalık kazanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, mikroorganizmaların tanımı, mikroorganizmaların fayda ve zararları, zararları durumunda alınması gereken tedbirler ve faydaları durumunda mikrobiyal biyoteknolojik üretim teknikleri konularında teorik ve uygulamalı etkinlik temelli bir öğreti modeli tasarlanmıştır. Çalışma süresince uygulanan bu etkinliklerin, katılımcıların bilimsel düşünme becerilerinin gelişmesine olan etkisi araştırılmıştır. Çalışmada katılımcı olarak hem kentsel hem de kırsal kesimden ilköğretim dönemi dördüncü sınıf gönüllü öğrenciler yer almıştır. Çalışma, iki hafta süresince, 13 erkek 17 kız olmak üzere toplam 30 katılımcı ile yürütülmüştür. Katılımcılara etkinliklerin öncesinde ve sonrasında mikroorganizmalarla ilgili mevcut bilgilerini ölçmeye yönelik 38 sorudan oluşan çoktan seçmeli başarı testi uygulanmıştır. Yapılan ölçme ve değerlendirme analiz sonuçlarına göre katılımcıların mikroorganizmalar hakkındaki bilgilerinin istatiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Bu çalışma kapsamında öğrencilerin mikroorganizmalar ile ilgili hazır bulunuşluk düzeyi farklılıklarının, katılımcı okulların yerleşim yerlerinin farklı olmasından kaynaklı olduğu görülmüştür. Yaşanan COVID-19 Pandemi süreci, toplumun mikroorganizmalar konusunda bilinç sahibi olmadığını ve mikroorganizmaların hayatımızda ne denli ciddi sonuçlar doğurabileceğini ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda, pandemi sürecinde yürütülen bu çalışma, toplumdaki bireylerin mikroorganizmalar hakkında doğru bilgiler edinmesine öncülük etmekte ve bu bireylerde farkındalık oluşturmaktadır. Toplum sağlığını tehdit eden durumlarda, yüksek bilinçle hassasiyet gösteren, sürece olumlu katkılar sağlayan bireyleri topluma kazandırması açısından, böylesi çalışmalar büyük önem taşımaktadır.Öğe İlköğretim Öğrencilerinde Proje Tabanlı Mikroskobik Canlı Bilincinin Oluşturulması(2017) Uğraş, Serpil; Keskin, Hasan Kağan; Sipahi, Nisa; Dursun, HacerBu çalışmada, günlük yaşamın bir parçası olan mikroorganizmalar hakkında genelbilgilerin verilmesi ve özellikle zararlı mikroorganizmalara karşı doğru antibiyotikkullanımının öğretilmesi hedeflenmiştir. Çalışma, hem kırsal hem de kentselkesimden 5. Sınıfta öğrenim gören, 20’si erkek, 18’i kız olmak üzere toplam 38öğrenci ile yürütülmüştür. Katılımcılara, uygulamalar öncesinde ve sonrasındamikroorganizmalarla ilgili mevcut bilgilerini belirlemek amacıyla, 38 sorudan oluşanbaşarı testleri uygulanmıştır. Başarı testi sonucunda elde edilen veriler normaldağılıma sahip olmadığından, farklı gruplara ait verilere Mann Whitney U testi, aynıgruba ait verilere ise Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarınagöre katılımcıların mikroorganizmalar hakkındaki öğrenme çıktıları istatistikselolarak anlamlı bir şekilde farklılaşmıştır. Araştırmada yerleşim yeri değişkenine aitbetimleyici istatistikler sonucunda ise okulun bulunduğu yerleşim yerinin kırsal veyakentsel olmasının öğrencinin mikroorganizmalar konusuna ait hazırbulunuşluk düzeyive öğrenme çıktılarının üzerinde belirleyici bir etkisinin olduğu görülmüştür. Buçalışma sayesinde yapılan etkinliklerle kavramlar öğretilirken aynı zamandakatılımcıların bilime bakış açılarında önemli ölçüde ilerlemeler kaydedilmiştir. Buçalışma konu itibarı ile geleceğimiz ve sağlığımız için son derece önemli bir eğitiminparçası olma niteliğindedir.Öğe POTENTIAL USE OF FIRSTLY ISOLATED BACTERIA FROM YIGILCA HONEYBEES (APIS MELLIFERA L.) AND PRODUCTS AGAINST THE PATHOGENS(Parlar Scientific Publications (P S P), 2017) Uğraş, Serpil; Dursun, Hacer; Dülger, Görkem; Kekeçoğlu, MeralThe honeybees are vital to the continuity of almost all living things on earth. Unfortunately, honeybees are under the threat of many pathogens as Paenibacillus larvae. These pathogens cause severe loss in the hives resulting in bee colony extinction, which is a cause for international concern because it results in massive deaths of commercial honeybee stocks. Due to the economic and ecological importance of honeybees, it is essential to develop effective, sustainable and environmentally friendly strategies for the control of bee diseases. Among these strategies, the use of environmentally friendly biological control preparations which will be developed from its own microbiota is very important. With the idea that honeybees may be more resistant to diseases if the microbiota are supported, this study aimed to first determine the bacteria found in healthy honeybees and their products. In line with this goal, nineteen bacteria were identified with molecular techniques. These included: in the honey, Staphylococcus warneri (HD5, HD20); in the pollen, Lactobacillus kunkeei (HD6), Fructobacillus fructosus (HD8), S. lentus (HD9), Pantoea vagans (HD10), Bacillus licheniformis (HS6), Pluralibacter pyrinus (HS10) and P. anthophila (HS11); in bee bread, L. kunkeei (HD12), P. agglomerans (HD11), B. cereus (HS1 and HS3) and B. safensis (HS2 and HS4); and in the bees, B. safensis (HD18), Escherichia coli (HD13) and Enterobacter cloacae (HS19, HS20). Furthermore, it was determined that L. kunkeii (HD6 and HD12) and F. fructosus (HD8) had high inhibition activity against the American foulbrood agent P. larvae.Öğe Yığılca bal arısı ve ürünlerinden bakteri izolasyonu tanımlanması ve kullanım alanlarının araştırılması(Düzce Üniversitesi, 2018) Dursun, Hacer; Uğraş, SerpilBal arıları, ekolojik dengenin korunması, kültür bitkilerinin tozlaşması ve birçok bitki türünün neslinin devamlılığı gibi önemli görevlere sahiptir. Bu görevler doğrultusunda dünyadaki hemen hemen bütün canlıların idamesi için hayati değer taşımaktadır. Ancak bu canlılar kovanlarda ciddi kayıplara ve arı popülasyonlarının azalmasına sebep olan, bakteri, fungus, virüs, parazit, protozoon gibi patojenlerin konukçusu durumundadır. Bu patojenlerin neden olduğu arı kayıplarının önlenmesi için yeni yaklaşımların ortaya çıkarılması gerekmektedir. Yapılan çalışmalarda, arıların sahip oldukları mikrobiyotanın hastalıklara karşı dirençlilikte olumlu etkileri gösterilmiştir. Bu bağlamda, arıların vücutlarında doğal olarak var olan mikrobiyota desteklenirse, arıların hastalıklara karşı daha dirençli olabileceği fikri ortaya çıkmaktadır. Bu fikirden yola çıkarak planlanan bu çalışmada, literatürde yeni bir ekotip olarak yerini alan Yığılca bal arısı ve ürünlerinin bakteriyal mikrobiyotası aydınlatılmış ve elde edilen bakteriyal izolatların arı larvalarında hastalık etmeni olan Paenibacillus larvae bakterisine karşı inhibisyon aktivitesi in vitro olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmaların sonucunda sağlıklı arı ve ürünlerinden yirmi bir bakteriyal izolat elde edilmiştir. Bu bakteriyal izolatlar fizyolojik, morfolojik ve moleküler tanımlama teknikleriyle Lactobacillus kunkeei (HD4, HD6 ve HD12), Staphylococcus warneri (HD5 ve HD20), Fructobacillus fructosus (HD8), Staphylococcus lentus (HD9), Pantoea vagans (HD10), Bacillus licheniformis (HS6), Pluralibacter pyrinus (HS10), Pantoea anthophila (HS11), Pantoea agglomerans (HD11), Bacillus cereus (HS1 ve HS3), Bacillus safensis (HS2, HS4 ve HD18) ve Paenibacillus taichungensis (HS5), Escherichia coli (HD13) ve Enterobacter cloacae (HS19 ve HS20) olarak tanımlanmıştır. Bu çalışma sonucunda L. kunkeei ve F. fructosus izolatlarının Paenibacillus larvae bakterisine karşı inhibisyon aktivitesine sahip olduğu belirlenmiştir.