Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Düvenci, Elif Sine" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Determination of Caffeine Contents in Soft Drinks by High Performance Liquid Chromatography (HPLC) Method
    (Sidas Medya A.Ş., 2025) Düvenci, Elif Sine; Karagül, Pınar; Karagül, Bora
    Soft drinks have evolved from traditional herbal tinctures into scientifically formulated beverages designed to enhance physical and mental performance. In this study, caffeine, the primary active ingredient in soft drinks, was analyzed using the HPLC-UV method across 15 different commercial products in Türkiye. The caffeine content of most soft drinks was below the legal limit of 150 µg/mL, and caffeine was not detected in some products, and a single drink contained caffeine slightly above the legal limit. For example, Brands 1, 4 and 7 had the caffeine contents of 131.72, 154.38 and 714.64 µg/mL, respectively. The ability of caffeine to block adenosine receptors and enhance intracellular cAMP levels boosts its performance-enhancing effects, including improved endurance, increased alertness, and accelerated fat metabolism. However, risks associated with high-dose consumption, such as elevated blood pressure and reduced ergogenic benefits at doses above 9 mg/kg, require the need for moderated use. This study aims to determine the caffeine content of a variety of energy drinks sold in Turkey and compare these levels against legal thresholds. In addition, it presents validation data for the HPLC method to confirm analytical reliability.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Flaş kromatografisi ile adaçayı (salvia officinalis) bitkisinden zenginleştirilmiş rosmarinik asit eldesi
    (Düzce Üniversitesi, 2023) Düvenci, Elif Sine; Uğraş, Halil İbrahim
    Salvia officinalis, Lamiaceae ailesine ait bir bitkidir ve genellikle soğuk havalarda soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda çay olarak tüketilmektedir. Bunun yanı sıra adaçayı, yapraklarından uçucu yağ elde edilerek ithalatı ve ihracatı yapılmakta olan bir bitkidir. Bununla birlikte birçok alanda kullanılmaktadır. Salvia Latince'de "iyileştirici" anlamına gelirken, officinalis "tıbbi" anlamına gelmektedir. Salvia officinalis'in iyileştirici etkisi üzerine çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Genel anlamda bitki, fenolik bileşiklerce ve biyolojik aktivitesi kanıtlanmış uçucu yağlar açısından zengindir. Bunun yanı sıra adaçayı yapraklarından uçucu yağ elde edildikten sonra kalan kısım atık olarak kalmaktadır. Oysaki kalan sulu kısımda ve kalan bitki materyalinde de oldukça değerli etken maddeler bulunmaktadır. Bunlardan miktarca en fazla bulunanı; biyolojik aktivitesi ve farmakolojik etkileri üzerine araştırmaların devam ettiği rosmarinik asittir. Bu çalışma kapsamında Düzce yöresinden toplanan adaçayları gölgede kurutulmuştur. Uçucu yağ eldesinden sonra atık olarak kalan adaçayı bitki materyali üzerinde farklı ekstraksiyon denemeleri gerçekleştirilmiştir. Ekstraksiyon denemeleri; uçucu yağ çıkarma düzeneği kurulduktan sonra kalan posanın değerlendirilmesi üzerine yapılmıştır. Fakat kıyaslama adına ve en uygun metodun seçilebilmesi için direkt bitki materyaline manyetik karıştırıcı yardımıyla 2, 16, 24 saat ekstraksiyon süresi sürecek şekilde ekstraksiyon süreçleri de düzenlenmiştir. Çözücü olarak etanol, aseton ve saf su kullanılmıştır. Etken madde varlığı HPLC (yüksek basınçlı sıvı kromatografisi) cihazıyla ölçülmüştür. Klevenger düzeneği sonrası kalan posanın değerlendirildiği durumda etken madde miktarı oldukça yüksek çıkmıştır. Klevengere en yakın rosmarinik asit miktarı ise etanol ile ultrasonikasyonun kullanıldığı ekstraksiyon metodudur. Elde edilen ekstrelerdeki rosmarinik asit miktarları kromatografik cihazlarla tayin edilmiştir. Hem bitki materyalinden kalan atıktan elde edilen ekstraktlar hem de uçucu yağ eldesindeki distilasyon sonrası balonda kalan sulu fazdan elde edilen ekstraktta rosmarinik asit miktarı oldukça yüksek çıkmıştır. Elde edilen bu ekstreleri bitki materyalinden gelen diğer safsızlıklardan ayırabilmek için flaş kromatografisi kullanılmıştır. Burada elde edilen zenginleştirilmiş rosmarinik asit önce HPLC ile tayin edilmiştir. Sonrasında LC/MS (sıvı kromatografisi/ kütle spektrometresi) cihazıyla kütle taramasıyla molekülün doğruluğu kanıtlanarak saflığı yüksek zenginleştirilmiş rosmarinik asit elde edilmiştir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Investigation of Some Quality Criteria in Chestnut Honey of Düzce Province
    (Düzce Üniversitesi, 2023) Yoldas, Taner; Karagül, Bora; Düvenci, Elif Sine
    Honey is a natural food source that has been consumed by humans for thousands of years and has an important place in various cultures. Chestnut honey is an important type of honey produced in Düzce province. Determining the quality and purity of honey ensures that consumers have access to safe, high-quality honey. The control criteria for the suitability of honey for human health consumption are defined in the Turkish Food Codex Communiqué on Honey (2020/7). Düzce University Scientific and Technological Research Application and Research Center (DÜBİT) responds to requests for honey analysis for non-commercial, internal quality control purposes. In this study, the results of honey samples produced in the province of Düzce and analyzed in the laboratories of DÜBİT were examined according to the criteria of the Turkish Food Codex Communiqué on Honey and an evaluation of the results was carried out. According to the test results, 38%, 20% and 16% of the samples were found to be unsuitable for the quality criteria, especially for the sugar profile, conductivity and proline parameters, respectively. Additionally, pollen analysis of 13% of the honey samples revealed pollen densities that did not match the declared plant family. From a public health point of view, it is important to consume high-quality, reliable and natural honey products. Therefore, quality control of bee products should be carried out from the producer to the consumer.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Tıbbi ve Aromatik Bir Bitki Olarak Melissa officinalis’in Geçmişten Geleceğe Yolculuğu
    (Düzce Üniversitesi, 2024) Düvenci, Elif Sine
    Melissa officinalis L. Lamiaceae familyasına ait çok yıllık bir bitki türüdür. Keşfedilmesi çok eski dönemlere dayanan bu bitki, sağlık alanında, mutfakta, kültürel uygulamalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Geleneksel kullanımda sindirim sorunları, uykusuzluk ve depresyon gibi durumların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Üzerine çalışılan asıl konular antimikrobiyal aktivitesi, sedatif ve ağrı kesici, gaz giderici, antispazmodik ve diüretik etkilerdir. İlk olarak Antik Yunan filozofu Theophrastus M.Ö. 300 civarında bu bitkiden bahsetmiştir. Yunanlılar ve Romalılar bu bitkiyi sakinleştirici özelliği nedeniyle kullanıma almışlardır. Orta çağ’da manastırların bahçelerinde yetiştirilen bir bitki türü halini almıştır. İbn-i Sina ve Paracelsus gibi dönemlerinin önde gelen isimleri Melissa officinalis’in tedavi edici özelikte olduğundan bahsetmişlerdir. Yapılan onlarca bilimsel araştırmalar sonucunda farklı bölgelerde benzer amaçlarla geleneksel kullanımının doğruluğunu ortaya çıkarmıştır. Terpenoidler, fenolik asitler, flavonoidler iyileştirici özelliklere sahip yağlar gibi bileşikler içerir. Melissa officinalis, günümüzde halk arasında hafif bir yatıştırıcı ve uykuya yardımcı olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Son yapılan bilimsel çalışmalarda, bilişsel performansı iyileştirdiğine dair savlar kanıtlanmaya çalışılmaktadır. Bu sayede bilim insanları için özellikle Alzheimer hastalığı gibi hastalıklarda kullanılmasının olumlu yönleri araştırılmaktadır. Sağlık alanında kullanımından mutfakta kullanımına kadar geniş bir yelpazeye sahip olan bu bitki çok yönlülüğü sayesinde potansiyel kullanımı yüksek olan bir bitkidir.

| Düzce Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Düzce Üniversitesi, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Düzce, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim