Yazar "Can, Merve" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Biological Activity Analysis of Hazelnut (Corylus avellana L.) Green Shell and Leaf Extracts(Kahramanmaras Sutcu Imam Univ, 2016) Oğuzkan, Sibel Bayıl; Uğraş, Serpil; Can, Merve; Uzun, Ayşe; Ülger, Sultan; Üzmez, Sebnem; Uğraş, Halil İbrahimCorylus avellana L., a nut cultivar indigenous to Black Sea region of Turkey, is able to relese more than 10.000 tons of nut leaf and 300.000 tons of green nut Shell annually. Objective of this study was to determine biologic activities of nut leaf and green Shell. In this study, to attain their extracts, green nut shell and nut leaf were treated with methanol in room temperature for 72 hours. Antibacterial activity of extracted substances were analyzed via eight different bacterial strains according to agar well diffusion method. The DPPH (1,1-diphenyl-2-pikrilhydrazyl) method was used for determining the antiradical activity. In this study, the DNA productive activity of extracts were determined by the DNA of the pBR322 plasmid at the end of exposing them to H2O2 and UV-C. As a result of the study, it was determined that hazelnut green leaf and shell showed antiradical activity and antibacterial activities to lots of bacteria. Hazelnut green shell demonstrated a protective potential on DNA against to UV-C and H2O2, but this activity was not the case for hazelnut green leaf.Öğe Determination of taxanes by validated LC-MS/MS method in hazelnut collected from different regions and altitudes in Turkey(Acg Publications, 2018) Oğuzkan, Sibel Bayıl; Karagül, Bora; Aksoy, Elif Sine; Uzun, Ayşe; Can, Merve; Yılmaz, Hasibe; Gören, Ahmet C.In this study, mass fractions of paclitaxel, cephalomannine, 10-DAB III and baccatin III in hazelnut were measured with new and validated LC-MS/MS method. Green outer nut husk and nutshell of Turkish hazelnut (Corylus colurna L.) were collected from Duzce, Trabzon, Adapazari and Samsun at several altitudes during August and September in 2014. The target analytes were prepared using solid-liquid extraction and analysed by LC-MS/MS. High amount of baccatin III, used for synthesizing semi-synthetic paclitaxel, was found in the nutshells collected at 250-500 m altitude in Cumayeri district of Duzce. In the husk samples from Vakfikebir district of Trabzon, the highest amount of baccatin III was obtained. The mass fractions of baccatin III in nutshell and husks were between 164.38-1020.85 mu gkg-1 and 166.12-923.64 mu gkg-1, respectively.Öğe Fındık (Corylus avellana L.) Yeşil Kabuk ve Yaprak Ekstraklarında Biyolojik Aktivite Tayini(2016) Oğuzkan, Sibel Bayıl; Uzun, Serpil Uğraş; Can, Merve; Uzun, Ayşe; Ülger, Sultan; Üzmez, Şebnem; Uğraş, Halil İbrahimTürkiye'de özellikle Karadeniz bölgesinde yetişen Corylus avellana L. (C. avellana L.) türü fındıktan yılda 10,000 tondan daha fazla fındık yaprağı ve 300 bin tondan fazla da yeşil kabuk artığı açığa çıkmaktadır. Bu nedenle bu çalışmamızda fındık yeşil yaprak ve kabuğunun biyolojik aktivitelerini belirlemek istedik. Bu çalışmada, fındık yeşil kabuğu ve yaprağı metanol ile oda sıcaklığında uygun optimizasyon koşullarında 72 saat muamele edilerek ektraktları elde edilmiştir. Elde edilen ekstraklardan antibakteriyal aktivite testleri 8 farklı standart bakteri suşu kullanılarak agar kuyu difüzyon yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Ekstraklarda antiradikalik aktivite tayini için DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil) yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada ekstrakların H2O2 ve UV-C'ye maruz bırakılarak oluşan DNA hasarı üzerine etkileri pBR322 plazmid DNA kullanılarak araştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda fındık yeşil yaprak ve kabuklarının antiradikalik aktivite gösterdikleri tespit edilmiş olup ayrıca bu ekstrakların birçok bakteriye karşı antibakteriyel özellik gösterdikleri de bulunmuştur. Fındığın yeşil kabuk ekstaksiyonunun DNA üzerine UV-C ve H2O2 'in etkilerine karşı koruyucu potansiyeli olduğu fakat yeşil yaprağın DNA koruyucu etki göstermediği tespit edilmiştir.Öğe Fındık yaprağından taksanların ekstraksiyon şartlarının belirlenmesi(Düzce Üniversitesi, 2017) Can, Merve; Uğraş, Halil İbrahimKanser, bir takım etkilerle farklılaşmış hücrelerin, lokal ve lokal olmayan noktalarda kontrolsüz olarak çoğalıp gelişmesinin sonucu oluşan kötücül hastalıklar grubudur. Doğal bileşikler bu yüzden git gide artan bir önem kazandığı bilinmektedir. Kanser hastalığının tedavisinde kullanılan en etkili kanser ilaçlarından birisi paklitakseldir. Paklitaksel ve türevleri taksanlar sınıfına ait bileşiklerdir. Taksanlar taksus familyasından olan karmaşık yapılı, diterpen sınıfına giren alkaloidlerdir. Bitkiler, geleneksel, destekleyici ve alternatif tıp kapsamında doğrudan ilaç yapımında hammadde kaynağı olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda porsuk ağacından sonra doğal ürün olarak fındık yaprağında paklitaksel bulunmaktadır. Paklitaksel, sentezlenmesinin yanında fındık türünün yapraklarından izole edilebilinir. Fındık yaprağının yapısında bulunan taksanlar paklitaksel, 10-deasetilbakkatin, sefalomanin, bacattin III çeşitli çözücülerle saflaştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada farklı zamanlarda gerçekleştirilen ekstraksiyonların verimleri karşılaştırıldı. Projenin ilk adımında Türkiye'den farklı yerlerinden alınan farklı türdeki fındık yaprakları toplandı. Fındık yaprağından paklitaksel elde etmek için uygun ekstraksiyon yöntemleri uygulandı. Yapılan saflaştırma işlemlerinden sonra taksan miktarlarını belirlemek için analizler yapıldı. Burada miktar tayininde HPLC sistemi kullanıldı. Anahtar sözcükler: Kanser, Paklitaksel, Saflaştırma, TaksanlarÖğe Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi(2018) Oğuzkan, Sibel Bayıl; Özaslan, Mehmet; Can, Merve; Kılıç, Halil İbrahim; Uğraş, Halil İbrahimGüneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen Capsicum annuum L. türü yeşil biber özellikle hem üretilmekte hem de yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Bu bitkinin doğal içeriği olan kapsaisin biberlerdeki en önemli sekonder metobilitlerden biri olup antikarsinojenik ve antimutajenik potansiyele sahip olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada Gaziantep bölgesinde tüketilmekte olan acı yeşil biberlerden saflaştırdığımız kapsainin antiradikalik, antioksidan durumları ve DNA koruyucu aktivitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, toplanıp, gölgede kurutulup öğütülen yeşil acı biber numunelerinden düşük polariteli diklormetan çözücüsünün yanı sıra metanol gibi yüksek polariteli çözücüler ekstraksiyon için kullanılmı olup 72 saat'lik bir yöntem ile saf kapsaisin ekstraktı elde edilmiştir. Saflaştırılan kapsaisinden antioksidan aktivitesi tespiti için Rel Assay Diagnostics kitleri (TAS, TOS) ve antiradikalik aktivite tespiti için de DPPH yöntemi kullanılmıştır. DNA koruyucu aktivite için pBR322 plazmid DNA'sı ve UV-C yöntemi kullanılmıştır. Kapsaisinin diklormetandaki ekstraktı hem antioksidan hem de antiradikalik aktivite yönünden metanole göre daha iyi bulunmuştur. Kapsaisinin oksidan değerlerinin ise standartlara göre oldukça düşük olduğu gözlenmiştir. DNA koruyucu aktivite yönünden sonuçlar incelendiğinde konsantrasyonlarda daha yüksek koruyucu ekti gösterirken metanoldeki ekstraktı yüksek konstrasyonlarda daha iyi koruyucu etki göstermiştir. Sonuç olarak bu çalışma ile yeşil biberlerdeki kapsaisinin antioksidan, antiradikalik ve DNA koruyucu aktivitesinin olduğu ortaya konulmuşturÖğe Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi(Kahramanmaras Sutcu Imam Univ, 2018) Oğuzkan, Sibel Bayıl; Can, Merve; Kılıç, Halil İbrahim; Uğraş, Halil İbrahim; Özaslan, MehmetGüneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen Capsicum annuum L. türü yeşil biber özellikle hem üretilmekte hem de yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Bu bitkinin doğal içeriği olan kapsaisin biberlerdeki en önemli sekonder metobilitlerden biri olup antikarsinojenik ve antimutajenik potansiyele sahip olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada Gaziantep bölgesinde tüketilmekte olan acı yeşil biberlerden saflaştırdığımız kapsainin antiradikalik, antioksidan durumları ve DNA koruyucu aktivitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, toplanıp, gölgede kurutulup öğütülen yeşil acı biber numunelerinden düşük polariteli diklormetan çözücüsünün yanı sıra metanol gibi yüksek polariteli çözücüler ekstraksiyon için kullanılmı olup 72 saat’lik bir yöntem ile saf kapsaisin ekstraktı elde edilmiştir. Saflaştırılan kapsaisinden antioksidan aktivitesi tespiti için Rel Assay Diagnostics kitleri (TAS, TOS) ve antiradikalik aktivite tespiti için de DPPH yöntemi kullanılmıştır. DNA koruyucu aktivite için pBR322 plazmid DNA’sı ve UV-C yöntemi kullanılmıştır. Kapsaisinin diklormetandaki ekstraktı hem antioksidan hem de antiradikalik aktivite yönünden metanole göre daha iyi bulunmuştur. Kapsaisinin oksidan değerlerinin ise standartlara göre oldukça düşük olduğu gözlenmiştir. DNA koruyucu aktivite yönünden sonuçlar incelendiğinde kapsaisinin diklormetan ekstrakı düşük konsantrasyonlarda daha yüksek koruyucu ekti gösterirken metanoldeki ekstraktı yüksek konstrasyonlarda daha iyi koruyucu etki göstermiştir. Sonuç olarak bu çalışma ile yeşil biberlerdeki kapsaisinin antioksidan, antiradikalik ve DNA koruyucu aktivitesinin olduğu ortaya konulmuştur.