Yazar "Balta, Mehmet Fikret" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Akçadağ (Malatya) Yöresinde Yetişen Alıç Genetik Kaynaklarının Şeker İçerikleri(2022) Balta, Mehmet Fikret; Karakaya, Orhan; Yarılgaç, Tarık; Balta, Fikri; Uzun, SerkanAmaç: Bu çalışmada Akçadağ (Malatya) yöresinde yetişen alıç genetik kaynaklarının şeker içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada 5 alıç türüne ait 15 genotip incelenmiştir. İncelenen genotiplerde glikoz, fruktoz, sukroz ve toplam şeker içerikleri belirlenmiştir. Araştırma Bulguları: İncelenen özellikler bakımından çalışılan türler ve genotipler arasında geniş bir varyasyon belirlenmiştir. Türler bazında, Crataegus pontica glikoz, fruktoz ve toplam şeker içerikleri (sırasıyla, 11.0 g 100 g-1, 12.7 g 100 g-1 ve 26.1 g 100 g-1), Crataegus aronia ise sukroz içeriği (3.7 g 100 g-1) bakımından öne çıkmıştır. Genotiplere bağlı olarak, en yüksek glikoz, fruktoz ve toplam şeker içerikleri (sırasıyla, 21.0, 23.6 ve 45.0 g 100 g-1) H-1 genotipinde, en yüksek sukroz içeriği (3.7 g 100 g-1) ise H-15 genotipinde belirlenmiştir. Temel bileşen analiz sonuçlarına göre, oluşan ilk iki bileşen toplam varyasyonun %99.8’ini açıklamıştır. 1. bileşen glikoz, fruktoz ve toplam şeker içerikleri ile ilişkili iken, 2. bileşen ise sukroz içeriği ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: İncelenen alıç genetik kaynaklarının şeker içerikleri bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğu ve bu yönüyle ıslah çalışmalarında genetik materyal olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.Öğe Effect of Cluster Drop Intensity on Nut Traits, Biochemical Properties, and Fatty Acids Composition in the 'cakildak' Hazelnut Cultivar(Springer, 2022) Karakaya, Orhan; Yaman, İzzet; Kırkaya, Hüseyin; Uzun, Serkan; Kaya, Tuncay; Balta, Mehmet FikretThis study was conducted to determine the effect of cluster drop intensity (CDI) on nut traits, biochemical properties, and fatty acids composition in the 'cakildak' hazelnut cultivar. Many nut traits, biochemical properties, and fatty acids composition were affected by CDI. Depending on the increase in CDI, nut weight, kernel weight, nut size, kernel size, total phenolic, total flavonoids, and antioxidant activity increased. Nut weight, kernel weight, and kernel ratio were determined from 2.00 (low) to 2.31 g (high), 1.09 (low and intermediate) to 1.25 g (high), and 53.34 (intermediate) to 54.27 (low), respectively. The highest total phenolics, total flavonoids, and antioxidant activity (3675 mg per 100 g, 37.3 mg per 100 g, and 5.14 mmol per 100 g, respectively) were detected in high CDI, while the lowest (1947 mg per 100 g, 17.5 mg per 100 g, and 2.01 mmol per 100 g, respectively) were determined in low CDI. The effects of CDI on fatty acids composition were different. Oleic acid ranged from 82.46 (low) to 84.06% (intermediate), while linoleic acid was determined between 6.77 (high) and 8.78% (low). According to principal component analysis, many of the traits investigated were associated with high CDI, except nut length, kernel length, oleic acid, and linoleic acid. In conclusion, it was determined that bioactive compounds and fatty acids composition are significantly affected depending on CDI. Also, the findings of this study showed the potential consequences of the coming hazards of global warming on hazelnuts and will be helpful for future studies.Öğe Fatsa (Ordu) Yöresinden Verim Dalgalanması Az Olan Palaz Fındık Klonlarının Verim ve Meyve Özellikleri(2022) Karakaya, Orhan; Balta, Mehmet Fikret; Uzun, Serkan; Balta, FikriÇalışma, Fatsa yöresinde yetiştirilen Palaz fındık populasyonu içerisinde verim dalgalanması eğilimi az olan klonları tespit etmek için 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yürütülmüştür. Palaz klonları 4 yıl süreyle incelenmiş ve verim dalgalanması eğilimleri belirlenmiştir. İncelenen 145 klondan 4’ünde verim dalgalanması eğiliminin az olduğu tespit edilmiştir. Seçilen klonlarda bitki verimi 152.2 g (P-3)-490.2 g (P-2), kabuklu meyve ağırlığı 1.90 g (P-2)-2.05 g (P-1), iç ağırlığı 1.06 g (P-2)-1.10 g (P-1), iç oranı %53.56 (P-1)- %55.64 (P-2), kabuk kalınlığı 0.93 mm (P-4)-1.17 mm (P-2), kabuklu meyve iriliği 16.67 mm (P-2)-16.97 mm (P-1), iç iriliği 12.95 mm (P-4)-13.15 mm (P-2), sağlam iç oranı %85.98 (P-4)-%89.83 (P-1) ve kusurlu iç oranı %6.97 (P-3)-%11.73 (P-2) aralığında değişim göstermiştir. Temel bileşen analizleri neticesinde oluşan ilk iki bileşen toplam varyasyonun %80.57’sini açıklamıştır. 1. ve 2. bileşen birçok özellikle ilişkili bulunmuştur. Kusurlu iç oranı (-0.99) ve toplam çotanak sayısı (-0.98) 1. bileşen, kabuklu meyve eni (-0.89) ise 2. bileşen üzerine en etkili özellikler olmuştur. Sonuç olarak, verim dalgalanması bakımından öne çıkan P-2 klonunun fındık ıslah programlarında ebeveyn olarak kullanılabileceği değerlendirilmektedir.Öğe Phytochemical Variation of Native Apple Germplasm Resources from the Eastern Black Sea Region, Turkey(Springer, 2022) Balta, Mehmet Fikret; Karakaya, Orhan; Kurt, Haydar; Yılmaz, Muharrem; Uzun, Serkan; Balta, FikriIn order to contribute more to human health, revealing the nutritional potential of fruit germplasm sources that have rich phytochemical compounds has gained importance today and has become one of the breeding objectives of various fruit species. Many nutritional components of wild apples have been considered as useful sources for apple breeding efforts, but studies on the phytochemical compounds of native apple genetic resources grown in local areas are limited. This study was carried out to investigate the phytochemical compounds of 19 native apple genotypes grown in Giresun in the eastern Black Sea region of Turkey and to compare them with those of three commercial varieties ('Granny Smith', 'Fuji', and 'Royal Gala'). The total phenolic contents of the genotypes ranged from 141.7 mg per 100 g (Yesilsut) to 1036.8 mg per 100 g (Cipir). Antioxidant activity was determined to be between 505.6 mu mol per 100 g (Ahmet) and 5041.8 mu mol per 100 g (Cipir). The total flavonoids ranged between 11.2 mg per 100 g (Beyaz) and 95.3 mg per 100 g (Maden). Uzun had the highest content of malic acid (15.33 g l(-1)) and tartaric acid (1.008 g l(-1)). The highest values for succinic acid and oxalic acid were detected in Cipir (1.192 g l(-1) and 0.484 g l(-1), respectively). Most of the native apple genotypes had higher levels of phytochemical compounds than those of standard apple cultivars. Principal component analysis showed that the phytochemical components could effectively explain the variability among the native apple genotypes, which exhibited wide variation in terms of phytochemical compounds. Most genotypes contained higher levels of phytochemical compounds than standard apple cultivars. The data imply that the native apple genotypes are an important source of phytochemical compounds and that native apple genotypes with higher contents of bioactive compounds can be used as genetic material for apple breeding programs. They might contribute to the development of new apple cultivars with enhanced health benefits.