Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Balta, Fikri" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Akçadağ (Malatya) Yöresinde Yetişen Alıç Genetik Kaynaklarının Şeker İçerikleri
    (2022) Balta, Mehmet Fikret; Karakaya, Orhan; Yarılgaç, Tarık; Balta, Fikri; Uzun, Serkan
    Amaç: Bu çalışmada Akçadağ (Malatya) yöresinde yetişen alıç genetik kaynaklarının şeker içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada 5 alıç türüne ait 15 genotip incelenmiştir. İncelenen genotiplerde glikoz, fruktoz, sukroz ve toplam şeker içerikleri belirlenmiştir. Araştırma Bulguları: İncelenen özellikler bakımından çalışılan türler ve genotipler arasında geniş bir varyasyon belirlenmiştir. Türler bazında, Crataegus pontica glikoz, fruktoz ve toplam şeker içerikleri (sırasıyla, 11.0 g 100 g-1, 12.7 g 100 g-1 ve 26.1 g 100 g-1), Crataegus aronia ise sukroz içeriği (3.7 g 100 g-1) bakımından öne çıkmıştır. Genotiplere bağlı olarak, en yüksek glikoz, fruktoz ve toplam şeker içerikleri (sırasıyla, 21.0, 23.6 ve 45.0 g 100 g-1) H-1 genotipinde, en yüksek sukroz içeriği (3.7 g 100 g-1) ise H-15 genotipinde belirlenmiştir. Temel bileşen analiz sonuçlarına göre, oluşan ilk iki bileşen toplam varyasyonun %99.8’ini açıklamıştır. 1. bileşen glikoz, fruktoz ve toplam şeker içerikleri ile ilişkili iken, 2. bileşen ise sukroz içeriği ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: İncelenen alıç genetik kaynaklarının şeker içerikleri bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğu ve bu yönüyle ıslah çalışmalarında genetik materyal olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Fatsa (Ordu) Yöresinden Verim Dalgalanması Az Olan Palaz Fındık Klonlarının Verim ve Meyve Özellikleri
    (2022) Karakaya, Orhan; Balta, Mehmet Fikret; Uzun, Serkan; Balta, Fikri
    Çalışma, Fatsa yöresinde yetiştirilen Palaz fındık populasyonu içerisinde verim dalgalanması eğilimi az olan klonları tespit etmek için 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yürütülmüştür. Palaz klonları 4 yıl süreyle incelenmiş ve verim dalgalanması eğilimleri belirlenmiştir. İncelenen 145 klondan 4’ünde verim dalgalanması eğiliminin az olduğu tespit edilmiştir. Seçilen klonlarda bitki verimi 152.2 g (P-3)-490.2 g (P-2), kabuklu meyve ağırlığı 1.90 g (P-2)-2.05 g (P-1), iç ağırlığı 1.06 g (P-2)-1.10 g (P-1), iç oranı %53.56 (P-1)- %55.64 (P-2), kabuk kalınlığı 0.93 mm (P-4)-1.17 mm (P-2), kabuklu meyve iriliği 16.67 mm (P-2)-16.97 mm (P-1), iç iriliği 12.95 mm (P-4)-13.15 mm (P-2), sağlam iç oranı %85.98 (P-4)-%89.83 (P-1) ve kusurlu iç oranı %6.97 (P-3)-%11.73 (P-2) aralığında değişim göstermiştir. Temel bileşen analizleri neticesinde oluşan ilk iki bileşen toplam varyasyonun %80.57’sini açıklamıştır. 1. ve 2. bileşen birçok özellikle ilişkili bulunmuştur. Kusurlu iç oranı (-0.99) ve toplam çotanak sayısı (-0.98) 1. bileşen, kabuklu meyve eni (-0.89) ise 2. bileşen üzerine en etkili özellikler olmuştur. Sonuç olarak, verim dalgalanması bakımından öne çıkan P-2 klonunun fındık ıslah programlarında ebeveyn olarak kullanılabileceği değerlendirilmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Phytochemical Variation of Native Apple Germplasm Resources from the Eastern Black Sea Region, Turkey
    (Springer, 2022) Balta, Mehmet Fikret; Karakaya, Orhan; Kurt, Haydar; Yılmaz, Muharrem; Uzun, Serkan; Balta, Fikri
    In order to contribute more to human health, revealing the nutritional potential of fruit germplasm sources that have rich phytochemical compounds has gained importance today and has become one of the breeding objectives of various fruit species. Many nutritional components of wild apples have been considered as useful sources for apple breeding efforts, but studies on the phytochemical compounds of native apple genetic resources grown in local areas are limited. This study was carried out to investigate the phytochemical compounds of 19 native apple genotypes grown in Giresun in the eastern Black Sea region of Turkey and to compare them with those of three commercial varieties ('Granny Smith', 'Fuji', and 'Royal Gala'). The total phenolic contents of the genotypes ranged from 141.7 mg per 100 g (Yesilsut) to 1036.8 mg per 100 g (Cipir). Antioxidant activity was determined to be between 505.6 mu mol per 100 g (Ahmet) and 5041.8 mu mol per 100 g (Cipir). The total flavonoids ranged between 11.2 mg per 100 g (Beyaz) and 95.3 mg per 100 g (Maden). Uzun had the highest content of malic acid (15.33 g l(-1)) and tartaric acid (1.008 g l(-1)). The highest values for succinic acid and oxalic acid were detected in Cipir (1.192 g l(-1) and 0.484 g l(-1), respectively). Most of the native apple genotypes had higher levels of phytochemical compounds than those of standard apple cultivars. Principal component analysis showed that the phytochemical components could effectively explain the variability among the native apple genotypes, which exhibited wide variation in terms of phytochemical compounds. Most genotypes contained higher levels of phytochemical compounds than standard apple cultivars. The data imply that the native apple genotypes are an important source of phytochemical compounds and that native apple genotypes with higher contents of bioactive compounds can be used as genetic material for apple breeding programs. They might contribute to the development of new apple cultivars with enhanced health benefits.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Yield Characteristics and Nut Defects of ‘Karafındık’ Hazelnut Clones Grown in Fatsa (Ordu)
    (Ordu Üniversitesi, 2023) Uzun, Serkan; Balta, Fikri; Karakaya, Orhan; Balta, M. Fikret
    Objective: The main aim of this study to determine the yield characteristics, nut and kernel defects of 'Karafındık' hazelnut clones grown in Fatsa (Ordu) district. Materials and Methods: The plant material of the study was ‘Karafındık’ hazelnut clones grown in region. In the study, the cluster number, nuts per cluster, plant yield, yield efficiency, and yield fluctuation were determined as yield characteristics; good kernel, defective kernel, blank nut, shriveled kernel, twin kernel, abortive kernel, black tipped kernel, moldy kernel, and rotten kernel were determined as nut defects. Results: The differences between cluster number, nuts per cluster, plant yield, yield efficiency, and good kernel ratio were found to be statistically significant (p

| Düzce Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Düzce Üniversitesi, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Düzce, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim