Yazar "Şirin, Neslihan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ceviz iç kabuğunun farklı polaritelerdeki çözücü ekstraktlarının, plazma kolestrol düzeyi ile ilişkili enzim yolağı üzerine etkisinin in vitro olarak araştırılması(Düzce Üniversitesi, 2021) Şirin, Neslihan; Coşkun, Nuri CenkKolesterol, canlıların yapı taşı olan hücrelerdeki işlevselliği bakımından kritik öneme sahip bir moleküldür. Fazlalığı ve azlığı hücre membran yapısında bozunmalara ve hasara sebep olmaktadır. Bunları engellemek için diyetle alınan kolesterol miktarı dengeli tutulmakta, gerekirse tıbbi tedavilere başvurulmaktadır. Ek olarak, halk, doğal ve bitkisel ürünlere de başvurmaktadır. Ceviz iç kabuğunun kolesterol üzerinde etkili olduğu varsayımından yola çıkılarak dizayn edilen bu çalışmada, farklı polaritedeki çözücülerde hazırlanan ceviz iç kabuk ekstraktlarının gaz kromatografisi-kütle spektrometresinde (GC-MS) içerik analizi yapılmış ve 3-hidroksi-3-metilglutaril koenzim A (HMG-KoA) redüktaz ve kolesterol esteraz üzerine etkisi in vitro olarak araştırılmıştır. 50 ml'lik distile su, metanol, etanol, aseton, hekzan ve siklohekzan çözücülerinde 5 gr ceviz iç kabuk numuneleri yirmidört saat ayrı ayrı bekletilerek ekstrakte edildi. Ayrıca distile suda bir saat kaynatma ile ayrı bir solüsyon hazırlandı. Numuneler helyum mobil fazında ve kademeli sıcaklık artışında GC-MS'te analiz edildi, entegre kütüphane veri tabanı ile tanımlama yapıldı. Her bir ekstraktın 10 mg/mL stok çözeltilerinden seyreltik konsantrasyonlar hazırlandı, HMG-KoA redüktaz ve kolesterol esteraz üzerine etkisi kolorimetrik olarak çoklu plaka okuyucuda tayin edildi. GC-MS taramasında distile su, etanol metanol ekstraklarında çoklu doymamış yağ asiti, terpen ve fenolik bileşik türevleri, hekzan, siklohekzan ve aseton ekstraktlarında doymuş hidrokarbon (alkan) bileşikleri görüldü. HMG-KoA redüktaz üzerinde %3,2'lik inhibisyon etki asetonlu ekstraktın 2 ?g/mL konsantrasyonunda görülürken, kolesterol esteraz üzerindeki %13,6 inhibisyon etki distile suda bir gün bekletilen ekstraktın 67 ?g/mL konsantrasyonunda görüldü. Bu tez çalışması ile ceviz iç kabuğu ekstraklarının plazma kolesterol düzeyi ile ilişkili enzim yolaklarında görevli HMG-KoA redüktaz ve kolesterol esteraz üzerine etkisinin olmadığı in vitro olarak saptanmıştır.Öğe DVD-REG® TAKVİYE EDİCİ GIDA ÜRÜNÜNÜN AKUT SUB-AKUT TOKSİSİTESİNİN SIÇANLAR ÜZERİNDE ARAŞTIRILMASI(Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 2020) Yaşar, Mustafa; Saraç, Güliz; Sipahi, Nisa; Yoldaş, Pınar Ağyar; Ağan, Kağan; Ağan, Aydan Fülden; Şirin, NeslihanGeleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında tıbbi olarak faydalı olduğu bilinen bitkilerin farklı oranlarda karışım olarak kullanılması oldukça yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. İlaç üretimindeki maddi ve zamansal kısıtlamalar, tedavi yerine destekleyici bitkisel bileşenlerin kullanımı açısından önemli bir fayda sağlamaktadır. Bununla birlikte, bu bileşenleri oluştururken, bitkilerin kökeninden aktif maddeye ve kullanılabilecek doz aralığına kadar birçok alanda toksik olmayan dozu belirlemek gerekmektedir. Bu çalışmada Remember Regeneration Tedavide (RTM) kullanıldığı bilinen DVD-REG® bitkisel takviyelerinin akut ve subakut toksisite analizleri yapılmıştır. Klinik gözlem bulguları ISO 10993-11:2017 standartlarına göre değerlendirilmiş olup kontrol ve uygulama grupları arasında herhangi bir değişikliğe ratlanılmamıştır. Hematolojik ve biyokimyasal kan parametreleri 0., 1., 7. ve 14. günlerinde değerlendirilmiş kontrol ve uygulama grupları arasında herhangi bir değişiklik tespit edilmemiştir. Histolojik açıdan toksisitenin araştırıldığı karaciğer, kalp, böbrek ve dalak dokularında gruplar arasında patolojik bir bulguya rastlanılmamıştır. Bu çalışma ile Türkiye’de kullanımakta olan gıda takviyesi DVD-REG®’in akut ve subakut etkileri araştırılmış olup elde edilen veriler kronik toksisite testleri için fayda sağlayacaktır.Öğe DVD-SNO® Takviye Edici Gıda Ürününün Sıçanlarda Akut Sub-akut Toksisitesinin Araştırılması(Sakarya Üniversitesi, 2020) Yaşar, Mustafa; Saraç, Güliz; Gök, Ali; Ağan, Kağan; Yoldaş, Pınar Ağyar; Şirin, NeslihanGeleneksel olarak sıklıkla kullanılan tıbbi bitkilerin bilinçsiz kullanımı bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bitkilerin toksisite testlerinin detaylı olarak araştırılması bitkisel ürünlerin olası etkilerinin belirlenmesi, takviye edici gıdaların üretiminde uygun dozun ayarlanması açısından önem arz etmektedir. DVD-SNO®, devedikeni tohumu (Silybum marianum), biberiye (Rosmarinus officinali), zerdeçal (Curcuma longa), şahtere (Fumaria officinalis), hindiba (Cichorium intybus) ve sinirli ot (Plantago majör) bitkilerinin kombinasyonuyla hazırlanmış bitkisel bir gıda takviyesidir. DVD-SNO® içeriğindeki bu bitkilerin geleneksel olarak kombine halde ya da ayrı ayrı kullanımları yaygındır ve sağlık için faydalı oldukları düşünülmektedir. Bu çalışmada Remember Regeneration Tedavide (RTM) kullanılan DVD-SNO® ürününün akut ve sub-akut toksisitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deney gruplarında 250-300 g ağırlığında sekiz aylık Wistar albino dişi sıçanlar kullanılmıştır. Çalışma ISO 10993-11, ISO 10993-2 ve ISO 10993-12 uluslararası test standartlarından yararlanılarak tasarlanmıştır. Kontrol grubuna salin, deney gruplarına 13,3 mg/mL DVD-SNO® takviye edici gıda ürünü gavaj yoluyla verilmiştir. Uygulama süreleri sonunda (akut toksisite için 1 gün ve sub-akut toksisite için 7 gün, sub-akut -sonrası toksisite için 14 gün) hayvanlardan kan ve doku örnekleri alındı. Kan örnekleri biyokimyasal ve hematolojik parametreler için analiz edildi. Kalp, karaciğer, akciğer, böbrek ve dalak dokularının histopatolojisi incelendi. İncelenen tüm parametreler, akut ve sub-akut toksisite açısından kontrol ve uygulama grupları arasında önemli bir farklılık taşımadığı görüldü. Sonuç olarak, sıçanlar üzerinde yapılan bu çalışmada DVD-SNO® ürününün günlük kullanım dozu akut ve sub-akut toksisite göstermemiştir.Öğe Effect of My Guard® Food Supplement on Acute and Subacute Toxicity on Rats(Düzce Üniversitesi, 2020) Yaşar, Mustafa; Şenoğul, Oğuzhan; Şirin, Neslihan; Ağan, Aydan Fülden; Sipahi, Nisa; Ağan, KağanObjective: Today, in the field of traditional and complementary medicine, there has been a serious interest in medicinal plants and the treatment methods performed with the use of these plants. The use of natural resources in drug production studies and the promotion of these uses led to the advantage of reaching the drug at a reasonable cost with a rational method. However, these studies should be carried out with objective practices within the framework of scientific ethical rules. Investigating the toxicity dimension in studies related to the subject is also very important for human health to use these products. For this reason, the aim of the study is to determine the toxic symptoms of the My Guard® herbal mixture syrup which is a product used in the remember regeneration therapy method.Material-Method: In the experimental design, there were 4 groups (1 control and 3 application groups). To observe acute and subacute toxicity, clinical observation, the biochemical, hematological and histopathological parameters of the animals were evaluated at the end of the application times. Results: According to the results obtained from the study, there were not found significant differences in biochemical, hematological and histopathological evaluations between the control and the application groups. Conclusion: In our study, the toxic effects of My Guard® product in the dose mentioned in acute and subacute periods were not observed.Öğe Ramalina farinacea (L.) ach. ve Usnea intermedia (A.Massal.) jatta likenlerinin antimikrobiyal aktiviteleri üzerine araştırmalar(Düzce Üniversitesi, 2015) Şirin, Neslihan; Dülger, BaşaranBu çalışmada Bursa-Uludağ Milli Park civarından toplanan Ramalina farinacea ve Usnea intermedia likenlerinin Soxhlet cihazında etanol ekstraksiyonları yapıldı. Bu ekstrelerden 25µL, 50µL ve 75µL alınarak disk difüzyon yöntemi ile Bacillus cereus ATCC 7064, Bacillus licheniformis ATCC 14580, Citrobacter freundii ATCC 8090, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25992, Klebsiella oxytoca ATCC 8724, Listeria innocua ATCC 33090, Proteus vulgaris ATCC 8427, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella enteritidis ATCC 13076, Salmonella typhimurium CCM 5445, Shigella flexneri ATCC 12022, Staphylococcus aureus ATCC 6538P, Staphylococcus epidermidis ATCC 3699, Streptococcus pyogenes ATCC 19615, Yersinia pestis ATCC 19428 bakteri türleri ve Candida albicans ATCC 90028, Candida glabrata ATCC 90030, Candida lipolytica ATCC 8660, Candida parapsilosis ATCC 22019, Candida tropicalis ATCC 4563, Cryptococcus neoformans ATCC 32045, Debaryomyces hansenii DSM 70238, Saccharomyces cerevisiae ATCC 9796 maya kültürlerine karşı antimikrobiyal aktiviteleri araştırıldı. Sonuçlar standart antifungal ve antibakteriyel antibiyotiklerle karşılaştırıldı ve kontrol olarak sadece çözücünün emdirildiği diskler kullanıldı. Bulgulara göre; Ramalina farinacea likeninin en yüksek antimikrobiyal aktivitesi Salmonella enteritidis ATCC 13076 ve Candida albicans ATCC 90028 türlerine karşı bulundu. Usnea intermedia likeninin en yüksek antimikrobiyal aktivitesi Streptococcus pyogenes ATCC 19615 ve Candida albicans ATCC 90028 türlerinde ölçüldü. Liken türlerinin diğer tüm mikroorganizmalara karşı farklı seviyelerde antimikrobiyal aktivite gösterdikleri saptandı.Öğe The Use of Natural Preservative Propolis and Hypericum perforatum Oil in Herbal Cream Production(Düzce Üniversitesi, 2021) Aydın, Gülşah; Şirin, Neslihan; Kekeçoğlu, Meral; Türken, Tuğba; Sipahi, Nisa; Göksu, HaydarObjective: Consumers' preference for products produced with natural additives has accelerated the search for natural substances that are alternative to synthetic materials in cosmetics and food production. The aim of the study is to obtain a herbal cream by using the natural preservative effect of propolis and the moisturizing effect of St. John’s wort (Hypericum perforatum L.) fixed oil of Hypericum perforatum plant which grows naturally in our country.Material-Method: The chemical content of the obtained propolis ethanolic extract was determined by LC-MS/MS analysis. Hypericum perforatum fixed oil was obtained by maceration and the chemical content of the oil was determined by GC-MS analysis. Herbal cream was prepared using PEG400 to facilitate dispersion of Hypericum perforatum oil and propolis extract obtained in water-based cream formulations and to provide a creamy consistency. Microbiological stability tests were carried out with reference to ISO21149, ISO16212, ISO18416, ISO22717 and ISO21150 standards and ISO11930: 2012 standard for challenge test (preservative efficacy tests).Results: The total phenolic content of propolis ethanol extract was determined as 66.096 ± 1.546 mg gallic acid equivalent (GAE) / mL sample, dry weight and flavonoid content as 13.375 ± 0.185 quercetin equivalent (QE) / mL sample. An extract rich in phenolic components such as quercetin, p-coumaric acid, feluric acid, trans-cinnamic acid, benzoic acid was obtained. Component analysis showed that propolis ethanolic extract could show preservative efficiency. The presence in the GC-MS analysis of Hypericum perforatum oil that it contains fatty acids widely used in the cosmetic and pharmaceutical industry clearly demonstrated that the oil can be used safely in cream formulations.Conclusion: The test results of the creams prepared using Hypericum perforatum and propolis clearly revealed that the obtained propolis extract provided protective efficacy. The thickener property of PEG400, which is used to ensure homogeneous distribution, reduced the need for an extra thickener additive.Öğe Use of Sunflower Seed Lecithin as an Emulsifier in Herbal Cream Preparation(Düzce Üniversitesi, 2020) Türken, Tuğba; Karadeniz, Beste; Şirin, Neslihan; Aydın, Gülşah; Göksu, HaydarObjective: Lecithin is a commercially used emulsifier. Generally, lecithin used in foodstuffs is obtained from soybean oil. In recent years, lecithin obtained from sunflower seeds is also used as an emulsifier in the food industry. In this study, the use of lecithin obtained from sunflower seeds was carried out in the cosmetics industry.Material-Method: Considering the widespread production of sunflower oil, together with lecithin obtained from this source the aim of this study is a)To produce a cream containing sunflower lecithin and St. John’s Wort oil b)It was aimed to bring a new product to the market by performing microbiological tests of the produced cream. Lecithin can be separated from crude oil by the method of hydration. Also antimicrobial efficacy test, after the artificial contamination created on the sample, the logarithmic calculation of the number of viable microorganisms remaining in the product is performed on the 7th, 14th and 28th days and the antimicrobial effectiveness of the sample is determined. Check whether cosmetic products or raw materials cause irritation in the skin dermatological analysis was made by accredited laboratories.Results: Dermatological, antimicrobial and microbiological tests of the herbal cream that we produce have been tested and its reliability and authenticity have been proved. As a result of the evaluations and calculations made at the end of the 72 th hour, it was evaluated as "not an irritant/not a cause of irritation" dermatologically. According to the results of the antimicrobial analysis, the sample was determined to be protected against microbial growth.Conclusion: A commercial emulsifier was used in the herbal cream formulation with St. John's Wort, which was previously developed by our group. In this study, lecithin obtained from sunflower seeds was used instead of commercial emulsifiers. The dermatological tests and the antimicrobial efficacy tests of the obtained herbal cream were carried out in accredited laboratories. It has been proven by tests that the resulting cream formulation meets the necessary criteria.