Yazar "Şirin, Neslihan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ceviz iç kabuğunun farklı polaritelerdeki çözücü ekstraktlarının, plazma kolestrol düzeyi ile ilişkili enzim yolağı üzerine etkisinin in vitro olarak araştırılması(Düzce Üniversitesi, 2021) Şirin, Neslihan; Coşkun, Nuri CenkKolesterol, canlıların yapı taşı olan hücrelerdeki işlevselliği bakımından kritik öneme sahip bir moleküldür. Fazlalığı ve azlığı hücre membran yapısında bozunmalara ve hasara sebep olmaktadır. Bunları engellemek için diyetle alınan kolesterol miktarı dengeli tutulmakta, gerekirse tıbbi tedavilere başvurulmaktadır. Ek olarak, halk, doğal ve bitkisel ürünlere de başvurmaktadır. Ceviz iç kabuğunun kolesterol üzerinde etkili olduğu varsayımından yola çıkılarak dizayn edilen bu çalışmada, farklı polaritedeki çözücülerde hazırlanan ceviz iç kabuk ekstraktlarının gaz kromatografisi-kütle spektrometresinde (GC-MS) içerik analizi yapılmış ve 3-hidroksi-3-metilglutaril koenzim A (HMG-KoA) redüktaz ve kolesterol esteraz üzerine etkisi in vitro olarak araştırılmıştır. 50 ml'lik distile su, metanol, etanol, aseton, hekzan ve siklohekzan çözücülerinde 5 gr ceviz iç kabuk numuneleri yirmidört saat ayrı ayrı bekletilerek ekstrakte edildi. Ayrıca distile suda bir saat kaynatma ile ayrı bir solüsyon hazırlandı. Numuneler helyum mobil fazında ve kademeli sıcaklık artışında GC-MS'te analiz edildi, entegre kütüphane veri tabanı ile tanımlama yapıldı. Her bir ekstraktın 10 mg/mL stok çözeltilerinden seyreltik konsantrasyonlar hazırlandı, HMG-KoA redüktaz ve kolesterol esteraz üzerine etkisi kolorimetrik olarak çoklu plaka okuyucuda tayin edildi. GC-MS taramasında distile su, etanol metanol ekstraklarında çoklu doymamış yağ asiti, terpen ve fenolik bileşik türevleri, hekzan, siklohekzan ve aseton ekstraktlarında doymuş hidrokarbon (alkan) bileşikleri görüldü. HMG-KoA redüktaz üzerinde %3,2'lik inhibisyon etki asetonlu ekstraktın 2 ?g/mL konsantrasyonunda görülürken, kolesterol esteraz üzerindeki %13,6 inhibisyon etki distile suda bir gün bekletilen ekstraktın 67 ?g/mL konsantrasyonunda görüldü. Bu tez çalışması ile ceviz iç kabuğu ekstraklarının plazma kolesterol düzeyi ile ilişkili enzim yolaklarında görevli HMG-KoA redüktaz ve kolesterol esteraz üzerine etkisinin olmadığı in vitro olarak saptanmıştır.Öğe Ramalina farinacea (L.) ach. ve Usnea intermedia (A.Massal.) jatta likenlerinin antimikrobiyal aktiviteleri üzerine araştırmalar(Düzce Üniversitesi, 2015) Şirin, Neslihan; Dülger, BaşaranBu çalışmada Bursa-Uludağ Milli Park civarından toplanan Ramalina farinacea ve Usnea intermedia likenlerinin Soxhlet cihazında etanol ekstraksiyonları yapıldı. Bu ekstrelerden 25µL, 50µL ve 75µL alınarak disk difüzyon yöntemi ile Bacillus cereus ATCC 7064, Bacillus licheniformis ATCC 14580, Citrobacter freundii ATCC 8090, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25992, Klebsiella oxytoca ATCC 8724, Listeria innocua ATCC 33090, Proteus vulgaris ATCC 8427, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella enteritidis ATCC 13076, Salmonella typhimurium CCM 5445, Shigella flexneri ATCC 12022, Staphylococcus aureus ATCC 6538P, Staphylococcus epidermidis ATCC 3699, Streptococcus pyogenes ATCC 19615, Yersinia pestis ATCC 19428 bakteri türleri ve Candida albicans ATCC 90028, Candida glabrata ATCC 90030, Candida lipolytica ATCC 8660, Candida parapsilosis ATCC 22019, Candida tropicalis ATCC 4563, Cryptococcus neoformans ATCC 32045, Debaryomyces hansenii DSM 70238, Saccharomyces cerevisiae ATCC 9796 maya kültürlerine karşı antimikrobiyal aktiviteleri araştırıldı. Sonuçlar standart antifungal ve antibakteriyel antibiyotiklerle karşılaştırıldı ve kontrol olarak sadece çözücünün emdirildiği diskler kullanıldı. Bulgulara göre; Ramalina farinacea likeninin en yüksek antimikrobiyal aktivitesi Salmonella enteritidis ATCC 13076 ve Candida albicans ATCC 90028 türlerine karşı bulundu. Usnea intermedia likeninin en yüksek antimikrobiyal aktivitesi Streptococcus pyogenes ATCC 19615 ve Candida albicans ATCC 90028 türlerinde ölçüldü. Liken türlerinin diğer tüm mikroorganizmalara karşı farklı seviyelerde antimikrobiyal aktivite gösterdikleri saptandı.