Küçükceran, HaticeAyhan Başer, DuyguAğadayı, EzgiDemir Alsancak, AybükeKahveci, Rabia2024-12-282024-12-2820181309-38781309-3878https://doi.org/10.18521/ktd.316896https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/455929https://dergipark.org.tr/tr/pub/ktd/issue/36506/316896https://hdl.handle.net/20.500.12684/17918Objective: Theaim of this study was to determine the prevalence of anemia in Akyurt ofAnkara.MaterialandMethods: 200pregnant women who were accepted to participate in study were form our study.Pregnant women with multiple pregnancies, known hematologic or chronic disease wereexcluded from the study. The questionnaire was read during the telephone interviewand the answers of the geologists were noted. The values of hemoglobin and hematocritconsistent with pregnancy trimester were noted retrospectively from the AkyurtState Hospital system.Findings: Meanageof pregnants was 26.84 ± 5.64 (min: 16, max: 42). 41.5% (n = 83) of pregnants were detected as in 1. trimester(1-14 weeks), 46% (n = 92) of them werein 2. trimester (15-27 weeks), 12.5% (n = 25) of them were in 3. trimester(28-40 weeks). Anemia rates were 5.7%, 8.8% and 14.9%, respectively, according tothe 1st, 2nd and 3rd trimester of pregnancy. When all the gestations were examined,it was determined that 13.15% of the pregnants were anemic. There was astatistically significant difference between anemia status of pregnant women andconsumption of tea, red meat and offal and the case of being pregnant more frequently than2 years (p lt;0.05). Conclusion: Anemiain pregnancy is an important and frequent problem; most of the pregnants arenot well aware about this problem. Anemia can cause more problematic pregnancy period.If there is anemia before pregnancy, it can be suggested that this problem iscorrected in advance and close follow-up in pregnancy.Amaç: Buçalışma, Ankara İli Akyurt bölgesindeki gebelerde anemi sıklığını ve etkileyenfaktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Tamamlayıcıolarak yapılan araştırmamızı, 01.03.2016-01.04.2016 tarihleri arasında Ankaraili Akyurt bölgesinde yaşayan, mevcut 7 tane aile hekimliği birimine kayıtlı, çalışmamızakatılmayı kabul eden 200 gebe oluşturmuştur. Bilinen hematolojik veya kronikhastalığı olan, çoğul gebeliğe sahip gebeler çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışmayakatılmayı kabul eden gebelere, literatür bilgilerine dayanarak hazırlamışolduğumuz anket formu telefon görüşmesi esnasında okunarak gebelerin cevaplarınot edilmiştir. Gebelerin trimesterine göre uyumlu hemoglobin ve hematokritdeğeri retrospektif olarak Akyurt Devlet Hastanesi sistemine bakılarak notedilmiştir.Bulgular:Gebelerin yaş ortalaması 26.84 ±5.64 (min: 16;max:42) olarak saptandı. Gebelergebelik haftasına göre 3 gruba ayrıldı. Gebelerin %12.5’i (n=25) 1. trimester (1-14hafta), %41.5’i (n=83) 2. trimester (15-27 hafta), %46’sı (n=92) 3. trimesterde (28-40 hafta)olarak tespit edildi. Gebelerin 1, 2 ve 3.trimesterlere göre anemi oranlarısırasıyla % 5.7, % 8.8 ve % 14.9 bulunmuştur. Tüm gebelerebakıldığında ise gebelerin % 13.15‘inin anemik olduğu saptanmıştır. Gebelerinanemi durumu ile çay, kırmızı et ve sakatat tüketimi arasında istatistikselolarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p lt;0.05). Gebelerin anemi durumuile 2 yıl aradan daha sık aralıkta gebe kalma durumu arasında istatistikselolarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p lt;0.05).Sonuç: Gebelikte anemi önemli ve sık görülenbir problem olup; gebelerin çoğu bu problemin yeterince farkında değildir.Anemi gebeliğin daha sorunlu geçmesine neden olabilir. Gebelik öncesinde anemivarsa bu problemin önceden düzeltilmesi ve gebelikte de yakın takip edilmesiönerilebilir.tr10.18521/ktd.316896info:eu-repo/semantics/openAccessPregnancyAnemiaRisk FactorsGebelikAnemiRisk FaktörleriIron Deficiency Anemia Prevalence and the Factors Which Cause the Iron Deficiency during Pregnancy Term in Ankara Akyurt RegionAnkara İli Akyurt Bölgesindeki Gebelerde Demir Eksikliği Anemisi Prevalansı ve Demir Eksikliğine Sebep Olan FaktörlerArticle1011319DergiPark: 316896