Altın, NedimBora, Tayyar2020-04-302020-04-3020152147-83842564-6826https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpBeU5EUTFOUT09https://hdl.handle.net/20.500.12684/1158Toprak kaynaklı bir etmen olan Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum hıyar bitkisini tüm gelişme dönemlerinde hastalandırabilmektedir. Çalışmamızda Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum'un önlenmesinde özellikle besin elementi rekabeti ve uyarılmış dayanıklılığa dayanan biyolojik mücadelede hastalığa karşı en iyi entegrasyon yapılmaya çalışılmıştır. 161 adet floresan pseudomonas izolatı Fusarium oxysporum f.sp. cucumerinum"a karşı aynı anda in vitro ve in vivo koşullarda antagonistik yetenekleri açısından taranmıştır. Bu denemeler sonucunda seçilen 20 adet floresan pseudomonas izolatının siderefor etki yönünden testlemeleri yapılmıştır. Seçilen 20 adet floresan pseudomonas izolatının in vitro etkinlikleri genelde siderofor etkiye dayandığı belirlenmiştir. Bu izolatlar ile in vivoda yapılan değerlendirmede ise etkinin %7,69 ile %38,4 arasında değiştiği görülmüştürFusarium oxysporum f.sp. cucumerinum is a soil-borne pathogen and can invade the host plant in all stages of developmental period. In our study, the biological control methods based on the nutritional competence and induced resistance which inhibits the F. oxysporum f. sp. cucumerinum were studied in order to achieve best integration. Fluorescent pseudomonad isolates (161) were screened for their antagonistic activity at both in vivo and in vitro conditions simultaneously, against F. oxysporum f. sp. cucumerinum. At the end of these experiment, 20 of fluorescent pseudomonas isolates, which are chosen, was tested in the terms of siderophore effect. Chosen 20 of fluorescent pseudomonas isolates, it is detected that it's in vitro activity is generally resistant to siderophpre effect. İn the experiments which is done with this isolates, it is seen that in the assessment with in vivo, the effect changes between 7.69% and 38.4%trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiSerada Hıyar Fusarium Solgunluğu (Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum)'na Karşı Floresan Pseudomonasların Etkinliğinin BelirlenmesiDetermination of Crispness Potentials and Growth of Production Materials Suffered by Loss of Different Levels of Relative Humidity in ViticultureArticle316371