Demir, ErsinYılmaz, Ökkeş2020-04-302020-04-3020152149-33592149-8644https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRrNE1qWXhNUT09https://hdl.handle.net/20.500.12684/2102Deneysel Diyabetin Sıçan Karaciğer Dokusunda Oluşturduğu Bazı Değişiklikler Üzerine Acı Badem Yağının EtkisiBu çalışma, deneysel diyabet oluşturulan sıçanlarda acı badem yağının karaciğer dokusunda yağ asidi bileşimi, malondialdehit, indirgenmiş glutatyon, total protein, A, D, E ve K vitaminleri, kolesterol ve bazı sterol parametreleri üzerinde etkisinin araştırılması için tasarlandı. Sıçanlar kontrol (K), streptozotosin (STZ) ve streptozotosinacı badem yağı (STZABY) olmak üzere üç grubu ayrıldı. STZ gruplarına intraperitoneal enjeksiyonla streptozotosin (45 mg/kg) verilerek diyabet oluşturuldu. Acı badem yağı grubundaki sıçanlara haftada iki gün 1ml/kg dozunda intraperitoneal enjeksiyonla acı badem yağı ve ayrıca deney boyunca toz haline getirilmiş 2 gr acı badem çekirdeği, 500 ml içme suyuna eklenerek verildi. Bu uygulamalar 8 hafta boyunca sürdü. Kontrol grubuna göre, STZ grubunun karaciğer dokusunda MDA ve total protein düzeyinin anlamlı bir şekilde (p0.001) arttığı, GSH düzeyinin anlamlı bir şekilde (p0.001) azaldığı, palmitik, palmitoleik, araşidonik asit (p0.01) düzeylerinin anlamlı bir şekilde azaldığı (p0.001), stearik ve linoleik asit düzeylerinin anlamlı bir şekilde arttığı (p0.001), oleik ve ?-linolenik ve dokosaheksaenoik asit düzeylerinde istatistiksel açıdan önemli değişikliklerin olmadığı, ?-tokoferol ve vitamin D2 düzeylerinin anlamlı bir şekilde azaldığı (p0.001), vitamin K2, vitamin D3 (p0.05), ?-tokoferol, retinol, vitamin K1, kolesterol, stigmasterol ve ?-sitosterol düzeylerinin anlamlı bir şekilde arttığı (p0.001) tespit edildi. STZ grubu ile karşılaştırıldığında, STZABY grubunun karaciğer dokusunda MDA, GSH ve total protein düzeylerinin anlamlı bir şekilde (p0.001) azaldığı, palmitoleik, linoleik, araşidonik (p0.05) ve ?-linolenik asit düzeylerinin anlamlı bir şekilde azaldığı (p0.001), stearik, oleik ve dokosaheksaenoik asit düzeylerinin anlamlı bir şekilde arttığı (p0.001), palmitik asit düzeyinde istatistiksel açıdan önemli değişikliklerin olmadığı, vitamin K2, ?-tokoferol, vitamin D2, ?-tokoferol, vitamin K1 (p0.01), ?-sitosterol düzeylerinin anlamlı bir şekilde arttığı (p0.001), vitamin D3düzeyinin anlamlı bir şekilde azaldığı (p0.001), retinol, kolesterol ve stigmasterol düzeylerinde istatistiksel açıdan önemli değişikliklerin olmadığı belirlendi. Deneysel diyabetin sıçanların karaciğer dokusunda GSH, total protein, bazı yağ asidi bileşimi ile A, D, E ve K vitaminleri üzerinde oluşturduğu metabolik düzensizliklere karşı uygulanan acı badem yağının etkisinin sınırlı kaldığı belirlendi.The present study was designed to evaluate the impact of bitter almond oil on malondialdehyde, reduced glutathione, total protein, fatty acid composition, A, D, E and K vitamins, cholesterol and some sterols parameters in liver tissue of experimental diabetes in rats. The rats were divided into three groups: control (C) streptozotocin (STZ), streptozotocinbitter almond oil (STZBAO) groups. Diabetes induced in rats by a single intraperitoneal injection of streptozotocin (45 mg/kg). 1 ml/kg the dose bitter almond oil was intraperitoneally injected twice in a week to the streptozotocinbitter almond oil (STZBAO), and additionally 2 g/500 ml dose of bitter almond seed powder was added to the drinking water of these rats. The experiment continued for 8 weeks. It was observed that MDA and total protein levels were significantly increased (p<0.001), GSH level was significantly decreased (p<0.001), palmitic, palmitoleic and arachidonic acid (p<0.05) levels were significantly decreased (p<0.001), stearic and linoleic acid levels were significantly increased (p<0.001), ?-linolenic and oleic and docosahexaenoic acid levels were not changed, ?-tocopherol and vitamin D2levels were significantly decreased (p<0.001), vitamins K2, vitamin D3 (p<0.05), ?-tocopherol, retinol, vitamin K1, cholesterol, stigmasterol and ?-sitosterol levels were significantly increased (p<0.001) in the liver tissue of STZ group when compared to the control group. It was detected that MDA, GSH and total protein levels were significantly decreased (p<0.001), palmitoleic, linoleic, arachidonic (p<0.05) and ?-linolenic acid levels were significantly decreased (p<0.001), stearic, oleic and docosahexaenoic acid levels were significantly increased (p<0.001), palmitic level was not changed, Vitamin K2, ?-tocopherol, vitamin D2, ?-tocopherol, vitamin K1 (p<0.01), ?-sitosterol levels were significantly increased (p<0.001), vitamin D3 level was significantly decreased (p<0.001), retinol, cholesterol and stigmasterol levels were not changed in the liver tissue of STZBAO group when compared to the STZ group. It was determined that the applied of bitter almonds oil was limited against the metabolic disorders of GSH, total protein, some fatty acid composition and A, D, E and K vitamins in the liver tissue of experimental diabetic rats.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessVeterinerlikThe Effect of Bitter Almond Oil on The Some Alterations in Liver Tissue of Experimental Diabetic RatsVan Veterinary JournalArticle2611723