Gökçe, Gümüş FundaÖzbay, Mustafa2021-12-012021-12-0120192548-0006https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpreU9ETTRPQT09https://hdl.handle.net/20.500.12684/9466While amino acids balance the metabolic pathway in plants and soil by activating / inhibiting enzymes, they also produceprotein-rich foods to meet the needs of the body and provides resistance to stress conditions such as high temperature, low humidity, frost, insectdamage, hail damage and flood which reduce the quality and quantity of the product and has a negative impact on plant metabolism. Also, theapplication of amino acids before, during and after the occurrence of stress conditions has the effect of preventing and improving problems instress physiology. In this context, aqueous solutions of amino acids in different concentrations were prepared in research by using phenylalanine,tyrosine, arginine, and methionine as amino acid types and applications were made on cucumber (Cucumis sativus L.) plant grown in ecologicalconditions of Düzce region. These studies were carried out under greenhouse and controlled conditions (temperature, humidity, light). Aftergrowing plants, macro and micronutrients obtained from leaves and soil samples were examined. As a result of the research, transportation ofanionic and cationic plant nutrients from the soil to plant or from plant to soil using, amino acids was achieved. However, since the amino acidsare in the dipolar structure and provide the possibility to carry both anionic and cationic plant nutrients simultaneously, the development processof plants shortened and their effects on the agricultural properties of plants were found to be positive. It was seen that protein content can beincreased significantly by the application of amino acid, which is the building block of protein and that its effects on agricultural properties ofplants can be positive.Aminoasitler; enzimleri aktive/inhibe ederek bitki ve topraktaki metabolik yolun dengelenmesini sağlarken aynı zamanda vücudun ihtiyacını karşılamak amacı ile protein bakımından zengin besinler üretir ve yüksek sıcaklık, düşük nem, don, böcek zararı, dolu zararı, sel gibi, ürün kalitesini ve miktarını azaltan, bitki metabolizmasını üzerinde olumsuz bir etkiye sahip stres koşullarına direnç sağlar. Ayrıca aminoasitlerin stres koşulları oluşmadan önce, oluşurken ve sonrasında uygulanması ile doldurulan stres fizyolojisinde ki sorunları önleme ve iyileştirme etkileri vardır. Bu bağlamda; araştırmada aminoasit çeşidi olarak fenil alanin, tirozin, arjinin ve metiyonin kullanılarak, aminoasitlerin farklı konsantrasyonlardaki sulu çözeltileri hazırlanmış ve materyal olarak Düzce yöresi ekolojik şartlarında yetişen hıyar (Cucumis sativus L. ) bitkilerinde uygulamaları yapılmıştır. Bu çalışmalar sera koşullarında ve kontrollü şartlar altında (sıcaklık, nem, ışık) gerçekleştirilmiş, bitkilerin yetiştirilmesinden sonra, yaprak ve topraktan alınan numunelerin makro ve mikro besin elementleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda; kullanılan aminoasitler aracılığı ile anyonik ve katyonik bitki besin elementlerinin topraktan bitkiye veya bitkiden toprağa taşınması sağlanmıştır. Aynı zamanda aminoasitlerin dipolar yapıda olması hem anyonik hem de katyonik bitki besin elementlerinin aynı anda taşıması imkanını sunduğundan dolayı; bitkilerin gelişim sürecini kısaltmış ve bitkilerin tarımsal özellikleri üzerine etkilerinin olumlu olduğu tespit edilmiş; proteinin yapıtaşı olan amino asit uygulaması ile protein oranının önemli derece arttırılabileceği ve bitkilerin tarımsal özellikleri üzerine etkilerinin olumlu olabileceği görülmüştür.eninfo:eu-repo/semantics/openAccess[No Keywords]The Effect of Different Amino Acids on the Development of Cucumber (Cucumis sativus L.) Plant Species Growing in Düzce RegionArticle43575580