Bakırhan, PemraTakcı, Hatice Aysun Mercimek2023-04-102023-04-1020212148-2446https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/497907https://hdl.handle.net/20.500.12684/11548Bu çalışmada Kilis ili toprak örneklerinden üreaz üretici Bacillus spp. suşları izole edilmiştir. B10 ve B11 olarak isimlendirilen suşlardan saflaştırılan intraselüler üreazın spesifik aktiviteleri 1.38±0.07 ve 1.22±0.02 µmol/min/mg’dır. B10 suşunun üreaz üretimini arttırabilmek için “Design Expert statistical software” (Design Expert 8.0.7)’in kullanıldığı Box Behnken deneme planı uygulanmıştır. Maksimum üreaz üretimi %5.00 üre, %3.00 sükroz ve %2.00 et özütü içeren besi ortamında gözlenmiş ve optimum koşullardaki en yüksek spesifik aktivite 1.498±0.05 µmol/min/mg olarak hesaplanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKilis Topraklarından İzole Edilen Bacillus B10 Suşunun Üreaz Üretiminin İstatiksel OptimizasyonuArticle9517821792497907