Özbakış, YusufErzincanlı, FehmiÇeviksever, TolgaNas, Engin2023-07-262023-07-2620202458-7575http://doi.org/10.35193/bseufbd.729087https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/425174https://hdl.handle.net/20.500.12684/12857Bu çalışmada, merkezi havalandırma sistemlerine uygun mutfak davlumbazına eklenen bariyerin koku çıkarma performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaç için merkezi havalandırma sistemlerine sahip binaların mutfaklarında kullanılan davlumbaz seçilmiştir. Davlumbazın koku çıkarma performansını optimize etmek vehem deneysel hem de istatiksel olarak incelemek için Taguchi L18 (61x31) deneysel tasarım yönteminden yararlanılmıştır. Seçilen yöntem ile farklı boyutta bariyere sahip mutfak davlumbazları oluşturulmuştur. Deneyler uluslararası standartlara uygun test odasında gerçekleştirilmiştir. Deney sonuçları incelendiğinde deneylerde oluşturulan davlumbazların koku çıkarma performansı en iyi %97,1 olduğu, en kötü %69,4 olduğu görülmüştür. Farklı boyutlara sahip bariyer ve debi parametreleri ile gerçekleştirilen deneylerin Sinyal/Gürültü oranları incelendiğinde C2 için en ideal seviyeler A6B3 olarak belirlenmiştir. Anova sonuçları incelendiğinde C2 için en etkili parametrenin %76,01 ile bariyer (cm) ve %21.24 ile debi (m3/h) olduğu tespit edilmiştir. Davlumbaza eklenen bariyer sayesinde daha yüksek koku çıkarma performansı sağlanmıştır.tr10.35193/bseufbd.729087info:eu-repo/semantics/openAccessMerkezi Havalandırma Sistemlerine Uygun Mutfak Davlumbazına Eklenen Bariyerin Koku Çıkarma Performansına EtkisiArticle7210151025425174