Çetin, KaanDülger, Başaran2023-07-262023-07-2620222148-2446http://doi.org/10.29130/dubited.1002626https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1124689https://hdl.handle.net/20.500.12684/13405Bu çalışmada, Düzce ilinden toplanan Lamiaceae familyasına ait Teucrium chamaedrys L. subsp. chamaedrys L. bitkisinden elde edilen etanol, etil asetat ve kloroform ekstraktları Escherichia coli, Streptococcus pyogenes, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Salmonella typhimurium, Bacillus cereus ve Bacillus subtilis gibi bakteri kültürlerine ve Candida albicans, Candida tropicalis, Kluyveromyces marxianus, Cryptococcus neoformans ve Debaryomyces hansenii gibi maya kültürleri kullanılarak antimikrobiyal aktivitelerini incelemek amacıyla disk difüzyon metoduyla araştırılmıştır. Teucrium chamaedrys L. subsp. chamaedrys L. bitkisinin en yüksek antibakteriyal aktivitesi etanol ekstratında S.aureus (14mm) bakterisine karşı belirlenmiştir. En etkili antifungal etki ise yine etanol ekstraktında K. marxianus (17mm) maya türüne karşı gözlemlenmiştir. Etanolün, bitki bileşiklerinin ekstraksiyon işlemlerinde diğer çözücülere göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Buna ilaveten bitkinin kimyasal karakterizasyonu Gaz Kromatografisi Kütle Spektroskopisi (GC/MS) tekniği ile araştırılmıştır. Elde ettiğimiz bulgular bitkinin mikrobiyal enfeksiyonlara karşı halk arasında ilaç olarak kullanımının uygunluğunu destekler niteliktedir.tr10.29130/dubited.1002626info:eu-repo/semantics/openAccessKimyasal bileşimAntimikrobiyal aktiviteDisk difüzyon yöntemiGC-MSTeucrium chamaedrys subsp. chamaedrys Chemical compositionAntimicrobial activityDisk diffusion methodGC-MSTeucrium chamaedrys subsp. ChamaedrysTeucrium chamaedrys subsp. chamaedrys Bitkisinin in vitro Antimikrobiyal Aktivitesi ve Etanol Ekstrakt Kompozisyonunun Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi ile BelirlenmesiArticle1027557631124689