Hançer, Çağla KızılarslanSevgi, EceAkkaya, MuhammetÇakır, Ernaz Altundağ2020-04-302020-04-3020192148-2446https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpJME5qYzNOdz09https://hdl.handle.net/20.500.12684/866It is generally preferred to use of plant species that have a natural spread in a region as a beverage. It is knownthat, different plants are used in making herbal coffee in our country. Especially in times of war and for economicalreasons, it was not possible for our people to reach a cup of coffee made from coffee beans, and in such cases itwas tried to benefit from different plants. Chickpea (Cicer arietinum L., known as “nohut” in Turkish), which is amember of the Fabaceae family, is one of the most important legumes as a source of vegetable protein and one ofthose herbal coffees. In this study we compiled the information we obtained about chickpea coffee such as how tomake it, how to serve it and its features etc. in Işıkeli village of Biga (Çanakkale). We believe that, this study willcontribute to the survival of the chickpea coffee tradition as the traditional usage of chickpea is about to disappearnowadays.Genellikle yerel bir içecek olarak bir bölgede doğal yetişen bitki türlerinin kullanılması tercih edilir. Ülkemizdebitkisel kahve yapımında farklı bitkilerin kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle savaş zamanlarında ve ekonomiknedenlerle, halkımızın kahve çekirdeklerinden yapılmış bir fincan kahveye ulaşması mümkün olmamış ve bu gibidurumlarda farklı bitkilerden faydalanmaya çalışılmıştır. Fabaceae familyasının bir üyesi olan Nohut (Cicerarietinum L.), bitkisel protein kaynağı olarak en önemli baklagillerden biridir ve bitkisel kahve yapımındakullanılır. Bu çalışmada, Biga’nın (Çanakkale) Işıkeli köyünde nohut kahvesi hakkında elde edilen bilgiler ile nasılyapıldığı ve nasıl servis edildiği hakkındaki bilgiler derlenmiştir. Bu çalışma ile günümüzde geleneksel kullanımıyok olmak üzere olan nohut kahvesi geleneğinin hayatta kalmasına katkıda bulunulacağı düşünülmüştür.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriBalıkçılıkBilgisayar BilimleriBilgi SistemleriBilgisayar BilimleriDonanım ve MimariBilgisayar BilimleriSibernitikBilgisayar BilimleriTeori ve MetotlarBilgisayar BilimleriYapay ZekaBilgisayar BilimleriYazılım MühendisliğiBitki BilimleriBiyolojiBiyoloji Çeşitliliğinin KorunmasıÇevre BilimleriÇevre MühendisliğiDenizcilikDeniz ve Tatlı Su BiyolojisiEkolojiEndüstri MühendisliğiEnerji ve YakıtlarEntomolojiFizikAkışkanlar ve PlazmaFizikAtomik ve Moleküler KimyaFizikKatı HalFizikMatematikFizikNükleerFizikokimyaFizikPartiküller ve AlanlarFizikUygulamalıGenetik ve KalıtımGıda Bilimi ve TeknolojisiGörüntüleme Bilimi ve Fotoğraf TeknolojisiHücre ve Doku Mühendisliğiİmalat Mühendisliğiİnşaat Mühendisliğiİnşaat ve Yapı TeknolojisiJeokimya ve JeofizikJeolojiKimyaAnalitikKimyaİnorganik ve NükleerKimyaOrganikKimyaTıbbiKimyaUygulamalıLimnolojiMaden İşletme ve Cevher HazırlamaMalzeme BilimleriBiyomalzemelerMalzeme BilimleriKâğıt ve AhşapMalzeme BilimleriKaplamalar ve FilmlerMalzeme BilimleriKompozitlerMalzeme BilimleriÖzellik ve TestMalzeme BilimleriSeramikMalzeme BilimleriTekstilMantar BilimiMatematikMetalürji MühendisliğiMeteoroloji ve Atmosferik BilimlerMikroskopiMimarlıkMineralojiMühendislikBiyotıpMühendislikDenizMühendislikElektrik ve ElektronikMühendislikHava ve UzayMühendislikJeolojiMühendislikKimyaMühendislikMakineMühendislikPetrolNanobilim ve NanoteknolojiNükleer Bilim ve TeknolojisiOptikOrman MühendisliğiPaleontolojiParazitolojiPolimer BilimiRobotikSavunma BilimleriSpektroskopiSu KaynaklarıTaşınımTaşınım Bilimi ve TeknolojisiTelekomünikasyonTermodinamikYeşilSürdürülebilir Bilim ve TeknolojiZiraat MühendisliğiZiraatToprak BilimiAs A Living Culture of Traditional Herbal Coffee in Turkey: Chickpea CoffeeTürkiye’de Yaşayan Bir Kültür Olarak Bitkisel Bir Kahve: Nohut KahvesiArticle71239247